Konstnären Lars Vilks och verket Nimis Foto: Björn Lindgren/TT Vesa Moilanen/AP

Lars Vilks Nimis polisanmält igen

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks har återupptagit byggandet av det kontroversiella konstverket Nimis på Kullaberg. Något som inte uppskattas av länsstyrelsen som nu polisanmäler Vilks för tilltaget.

Det är länsstyrelsens miljödirektör Anneli Johansson som under onsdagen lämnade in en polisanmälan för brott mot områdesskydd. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

Anneli Johansson säger till tidningen att Lars Vilks har blivit tydligt informerad av länsstyrelsen att det inte finns några tillstånd att bygga nytt på platsen.

– Men jag vet inte om det hjälper, säger Anneli Johansson till HD.

– Alla andra förväntas följa reservatets föreskrifter och så har vi samtidigt en organisation som inte gör det, fortsätter Anneli Johansson.

Lars Wilks själv tycks ta polisanmälan med ro och menar sig ha tillstånd att reparera det som brunnit ned. Han kallar allt för ett missförstånd.

– Jag kan inte säga att jag har så stor respekt för deras juridik. Om man inte får underhålla Nimis så blir det ett säkerhetsproblem. Och den brandskadade delen är inte säker, säger Lars Vilks till HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.