Nilla i Veberöd låser in fåren – stor rädsla för ny vargattack

Uppdaterad
Publicerad

För några veckor sedan blev ett får dödat av en varg, strax utanför Veberöd. Nu håller man de resterande fåren inlåsta och planerar för både mer och högre elstängsel.

Det var i mitten av februari som en varg gick till angrepp mot Nilla Nermfors tio tamfår. Fåren var på inhägnat område, men det var inget som stoppade vargen från att skada ett av fåren så illa att det fick avlivas.

– Jag kom hit till hagen tidigt på morgonen. Det var något som kändes fel. Jag hittade fåren, jättestressade, bakom ett regnskydd och då tänkte jag att något hänt. Kanske en hund eller en varg? Sedan hittade jag henne, en bit bort. Då ringde jag Länstyrelsen som konstaterade en varg, säger Nilla Nermfors, som har sina tamfår strax utanför Veberöd.

Vargen i Skåne

Hon kontaktade Länsstyrelsen som snabbt konstaterade att det rörde sig om vargattack, och genom DNA-analys även vilken varg. Därefter sattes nytt stängsel upp.

El och blinklampor

Just nu är fåren inlåsta i en nyinköpt hall och med dubbla elstängsel.

– Fåren måste ju ut till sommaren. Det folk inte förstår är att får måste få nytt bete ganska ofta. Men för oss är det ett jättejobb att sätta upp ett nytt högt elstängsel runt om. Både arbetsmässigt och ekonomiskt, säger Nilla Nermfors.

Länstyrelsen var snabbt på plats för att ta prover på det rivna fåret. Några timmar senare satte de upp ett elstängsel med blinkande lampor. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet