Nya regler ska göra det lättare att flytta felparkerade fordon skrivna på bilmålvakter. I extrema fall har bilmålvakter i Skåne stått som ägare till tusentals fordon. Foto: Johan Nilsson /TT

Lättare flytta målvakters bilar

Publicerad

Nya regler ska göra det lättare att flytta felparkerade fordon skrivna på bilmålvakter. Regeringen har beslutat om förordningsförändringar som träder i kraft den 1 januari.

”Det här blir ytterligare ett sätt att komma åt fordonsmålvakter som ofta används i brottslig verksamhet”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

Trafikverket får nu möjlighet att flytta fordon i fler fall än tidigare, exempelvis fordon i diken eller fordon på rastplatser som används för att bo i.

Dessutom försvinner den så kallade fyradagarsregeln. Det innebär att ett fordon oftast ska kunna flyttas direkt i stället för att först lappas med uppmaning om att flytta senast en viss dag.

Flera åtgärder

Med dagens regler kan ett fordon flyttas när ägarens obetalda felparkeringsavgifter överstiger 5 000 kr. Från den 1 januari 2024 ska i beloppet även ingå andra fordonsrelaterade skatter och avgifter som till exempel trängselskatt.

Bilmålvakter kallas personer utan tillgångar som låter sig registreras som ägare av fordon i stället för den egentlige ägaren. Poängen är att bilmålvakten systematiskt struntar i att betala olika avgifter.

I extrema fall har bilmålvakter visat sig stå som ägare till tusentals fordon och dragit på sig miljontals kronor i skulder i form av obetalda skatter, försäkringar, parkeringsavgifter eller p-böter. Fenomenet har varit mest förekommande i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer