Arkivbild Foto: TT

Misstänkt legionella-smitta upptäckt i hyreshus i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En hyresgäst i Malmö har drabbats av legionellasmitta. Efter att personen som bor i huset smittats, misstänker Rikshem att det kan röra sig om en smitta i huset.

Totalt är det 88 lägenheter som finns på de adresser där den eventuella smittan finns i omlopp, rapporterar Kvällsposten. Dock är det ännu inte konstaterat att smittan finns i huset.

– Vi utreder detta i fastigheten men det är inte konstaterat, de temperaturer vi mätt temperaturer har varit inom intervallerna, säger Christoffer Bernebring till SVT Nyheter Skåne.

– Naturligtvis är det allvarligt det som hänt, men vi vet inte än om det exempelvis rör sig om stillastående vatten i just den lägenheten. Vi har gjort alla tillfälliga åtgärder så länge.

De boende uppmanas nu att ta det försiktigt. Legionella-bakterien smittar bland annat via vattenånga. Fastighetsförvaltaren Rikshem har som en åtgärd valt att höja temperaturen i vattenberedaren för att försöka begränsa spridningen av bakterien. Från och med idag kunde hyresgästerna åter använda sina duschar utan problem.

– Vi ser naturligtvis allvarligt på detta och vidtar alla till buds stående åtgärder. I tisdags gick vi ut med information till alla hyresgäster i fastigheten om vad som hänt, säger Christofer Bernebring som är regionchef på Rikshem, till Kvällsposten.

Rikshem har tagit prover av vattnet i fastigheten som skickats till analys. Resultatet av dessa beräknas vara klara om två veckor. Tills dess vet de ännu inte hur pass stora riskerna är för de boende.

Men enligt Christofer Bernebring har man vidtagit de åtgärder man kan för att minimera riskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.