Leif GW Persson anser att den Foto: TT

Leif GW Persson kritisk till Vallåkradom

Publicerad

I tisdagens avsnitt av ”Veckans brott” i SVT1 kommenterar Leif GW Persson dödsskjutningen i Vallåkra. Han tycker att 69-åringen borde frikännas.

Den nu 69-åriga mannen har erkänt att han sköt ihjäl de två bröderna, men hävdat nödvärn. I somras dömdes mannen av Helsingborgs tingsrätt till fyra års fängelse för dråp och i dag inleddes hovrättsförhandlingarna om dödskjutningarna i Vallåkra.

Enligt åklagaren har de båda männen inte sett 69-åringen innanför dörren till hans hem. Därmed har de inte kunnat förutse vad som skulle kunna ske när dörren öppnades.

– De hade inte skuggan av en chans att ta sig därifrån frivilligt. Det är i princip detsamma som om de har skjutits i ryggen, säger kammaråklagare Anna Broomé i säsongens första avsnitt av ”Veckans brott”, som sänds klockan 21 på tisdagen i SVT1.

Men krimonolog Leif GW Persson håller inte med.

–  Det tycker jag är en konstig jämförelse faktiskt. De har hotat honom till livet tidigare, så när de krossar rutan till ytterdörren tar han det säkra före det osäkra och skjuter, säger Leif GW Persson.

–  Han upplever säkert att han är utsatt för ett dödshot och har ingenstans att vända sig. Ingen som kan hjälpa honom.

Kan du förstå att man kan frukta för sitt liv i den situationen?, frågar programledare Camilla Kvartoft.

– Ja, det är klart och det finns ingenting som utesluter att han hade anledning att göra det. Tvärtom talar det mesta som har framkommit för att  han har en rimlig uppfattning att frukta för sitt liv.

”Fyra års fängelse är ett övermaga straff”

I tingsrätten dömdes 69-åringen till fyra års fängelse för dråp. Ett straff som Leif GW Persson ifrågasätter.

– Jag tycker att det är för mycket med tanke på omständigheterna. Det är lätt att sitta i en rättsal och bedöma att han borde ha kunnat besinna sig. I det här fallet har jag svårt att tro det. Med tanke på historiken och situationen tycker jag att fyra år är ett övermaga straff för det han har gjort, säger Leif GW Persson i ”Veckans brott”.

Tingsrätten menade visserligen att det var nödvärn, men att 69-åringen använde för mycket våld?

– Ja, jag vet inte vad alternativet skulle vara, säger Leif GW Persson

Han jämför med fallet i blekingska Rödeby 2007 där en man som kände sig hotad av ett ungdomsgäng sköt ihjäl en av pojkarna.

– Han slapp ju påföljd i det fallet som är ganska likt det här.

Du tycker alltså att han skulle få ett lägre straff?

– Ja, eller att man helt enkelt köper nödvärnsresonemanget och friar honom, säger Leif GW Persson.

SVT Nyheter Skåne har utan framgång sökt kammaråklagare Anna Broomé för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer