Lemurlycka på Ystads djurpark Foto: Johan Darnéus

Zebrafölet ”Allan” och lemurer sprider lycka i parken

Uppdaterad
Publicerad

Även om vädret inte varit det bästa märks det att våren är på gång. I Ystad djurpark har man fått tillökning med zebrafölet Allan och även lemurerna har fått ungar.

Ett litet zebraföl springer tätt tillsammans med sina föräldrar och tittar nyfiket på de stora strutsarna som majestätiskt travar runt och smakar på allt och alla på Ystads djurpark.

– För att zebrorna ska få ungar krävs det en tuff hingst och vår har varit väldigt snäll. Ute i Europa har det varit dåliga zebratider och då även i Sverige, men nu har vi i Skåne fått ett nytt zebraföl för första gången på mycket, mycket länge, säger zoologen Jep Agrell.

– Just nu går han under arbetsnamnet Allan. Det är djurvårdarna som bestämmer namnen.

Zebrornas ränder har varit en gåta

En fråga som länge gäckat vetenskapen är varför zebran är randig och detta har man tydligen alldeles nyligen fått svar på.

– Det finns antagligen många svar på den frågan. Nyligen kom forskare på Lunds universitet fram till att deras randighet gör att bromsar inte vill landa på dem. Bromsarna gillar inte vitt. Dom vill gärna ha svart. Svart betyder vatten och där kan man som broms lägga ägg, berättar Jep Agrell.

Lemurerna har också fått ungar. Ungar som än så länge klamrar sig fast medan föräldrarna nyfiket letar mat. Inne i buren klättrar de runt på Jep Agrell och letar nyfiket i hans fickor efter något ätbart. Han är tydligen känd i gruppen för att ha godsaker i fickorna.

– Lemurer är väldigt sociala. De lever i sociala grupper och vill gärna ha med oss. De tycker att vi är en spännande klätterställning. Och nu har de fått ungar. Tre små minilemurer kom för ett tag sedan. Just nu ligger vi lågt med att döpa dem. Vi avvaktar tills vi är säkra på deras kön, sedan tar vi det därefter, avslutar Jep Agrell, medan lemurerna energiskt har parkerat sig på både axlar och huvud på zoologen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.