Lena fick långtidscovid genom jobbet – klassas som arbetsskada

Publicerad

Lena Bojarv i Furulund utanför Kävlinge klarar inte längre av sin vardag efter att blivit drabbad av långtidscovid. Nu har hon fått sjukdomen klassad som en arbetsskada.

I december 2020 insjuknade Lena Bojarv i covid-19 efter att ha arbetat som undersköterska med covidsjuka inom omsorgen i Kävlinge kommun.

Själva sjukdomsförloppet beskriver Lena som en kraftigare förkylning, men det var efteråt som problemen kom.

– Trötthet, huvudvärk och fortfarande en känsla av att ha influensa i kroppen, beskriver hon symtomen.

Så här ett drygt år senare har det inte blivit bättre. Lena lider dessutom av hjärntrötthet, vilket gör att hon inte längre klarar av vardagen.

– Det är som att man är dement, det känns som hjärnan bara går på halvfart.

Klassad som arbetskada

Nu har Lena Bojarv fått sin långtidscovid klassad som arbetsskada. Efter att ha gjort en arbetsskadeanmälan till Afa försäkring har hon fått 50 000 kronor i ersättning.

– Det är ett plåster på såret, men jag hade mycket hellre varit frisk.

Se Lena berätta om hur det är att ha långtidscovid och om att få det klassat som en arbetsskada i klippet ovan.

Då kan du få ersättning

Enligt Afa försäkring, som ägs av arbetsmarknadens parter, kan ersättning ges vid smittsam sjukdom för de som är anställda vid ett laboratorium, inom sjukvården eller i annat arbete där smittförande personer behandlas, vårdas eller omhändertas.

För att kunna pröva rätten till ersättning krävs att problemen kvarstår efter 180 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.