Roko Kursar (L), kommunalråd i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Liberalerna vill införa en särskild lokal LSS-inspektion

Publicerad

Liberalerna i Malmö vill inrätta ett lokalt tillsynsorgan för LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Tillsynsorganets uppgifter, om förslaget går igenom, skulle vara att granska myndigheterna utifrån ett rättighetsperspektiv och samtidigt erbjuda individen rättshjälp och juridiskt bistånd vid överklagningar.

– Vi har sett att det finns ett behov av en sådan tillsynsverksamhet, säger kommunalrådet Roko Kursar (L).

På riksnivå driver redan liberalerna förslaget i budgetförhandlingarna med regeringen. Partiet menar att en särskild inspektion som bara är inriktad på LSS skulle vara mer specialiserad än vad IVO (inspektionen för vård och omsorg) är i nuläget och skulle fungera som ett komplement till dess tillsynsverksamhet.

– IVO kommer in i ett mycket senare skede vid eventuella kvalitetsbrister. En lokal tillsynsverksamhet hade i ett mycket tidigare skeende kunnat vara inne och stödja våra verksamheter för att kunna säkerställa att de åtgärdas.

Uppdrag granskning spred ringar på vattnet

Bakgrunden till förslaget om ett tillsynsorgan för LSS bottnar i flertalet inslag som Uppdrag granskning gjort, där programmet uppmärksammat brister inom olika LSS-verksamheter. Bland annat från ett LSS-boende i Malmö stad.

– Efter att Uppdrag granskning hade sänt sitt program konstaterade vi att vi måste dra lärdomar av det. Hur sker uppföljningarna av kvalitetsbrister i våra verksamheter, säger Roko Kursar (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Skåne
Mer Nyheter