Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I sex veckor låg innan Lina Plantin på intensiven i Stockholm innan hon förflyttades med ambulansflyg till Lund där hon låg under hela våren. Foto: Privat

Lina, 14, fick sepsis: ”Livet blir aldrig detsamma”

Publicerad

För ett år sedan skulle 14-åriga Lina Plantin på en efterlängtad simtävling i Stockholm. Väl framme i huvudstaden fick hon feber och började kräkas blod. Det tog inte mer än ett dygn innan hon låg på intensiven på Nya Karolinska.

– Jag hade 90 procent chans att dö, säger Lina Plantin.

Sedan hon var nio har hon simtränat. Det var inte bara ett intresse utan en hel livsstil för henne med sex träningar i veckan, ibland flera träningar om dagen. Men för ett år sedan förändrades det.

– Det jobbigaste är att mina lungor aldrig kommer bli lika bra som mina jämnårigas. När man är så nära att dö är man bara så tacksam att man är här idag.

Halverad lungkapacitet

Lina Plantin drabbades av dubbelsidig lunginflammation, sepsis och septisk chock. Det har gjort att lungkapaciteten har halverats. Trots det är hon positiv.

– Man får tänka från den ljusa sidan. Jag har kvar kompisarna, minnena, bilderna. Jag har kvar allt med simningen förutom simningen.

Hör Lina berätta om året som har förändrat hennes liv.

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades för blodförgiftning. Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska.

Det är ovanligt att barn och ungdomar drabbas av sepsis.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer