Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Linda Andersson blev bestulen på sin ryggsäck under cykelturen. I klippet hör du henne berätta om stölden och om hur hon nu skyddar sina saker. Foto: SVT

Våg av fräcka väskstölder från cyklar

Uppdaterad
Publicerad

När Linda Andersson stannade vid ett rödljus i Malmö kan någon ha stulit hennes väska från cykelkorgen på pakethållaren. Hon märkte det först när hon kom hem och den här typen av fräcka stölder ökar, uppger polisen.

Stölden inträffade troligen på Kaptensbron, mitt i centrala Malmö och med mycket folk i rörelse.

– Det kan ha hänt i farten eller när jag pratade med min man vid rödljuset. De har bara norpat den helt enkelt, säger Linda Andersson.

Att ryggsäcken var borta upptäckte hon först när hon hade kommit hem. Den stulna väskan innehöll bland annat en nyinköpt dator, mediciner och ett par dyra hörlurar.

– Jag har ju blivit nojig efter det här. Jag kollar hela tiden mina fickor för att se att allt är på plats och det känns obehagligt att tjuvarna har varit så nära mig, säger Linda Andersson.

55 stölder på kort tid

Men Linda Andersson är långt ifrån ensam om att ha råkat ut för den här typen av stölder från cyklar.

Malmöpolisen har från första oktober fram till 22 november i år haft 55 ärenden som liknar Lindas.

– Det är ett fenomen vi sett till och från under åren och nu ser det ut att vara en ny topp, säger polisens presstalesperson Nils Norling.

Uppmanas ha uppsikt

Totalt har polisen registrerat över hundra ärenden i år. Stölderna sker vanligtvis på tider då folk är på väg till eller från sina jobb.

– Det som gör det svårt att utreda är att personer inte alltid märker att det här sker förrän de kommer fram till jobbet eller hem.

Stölderna sker, som i Lindas fall, oftast när någon förvarar sin väska på pakethållaren eller i en cykelkorg långt bak på cykeln.

– Försök att ha uppsikt även under tiden du cyklar och det bästa är att ha en väska intill kroppen, säger Nils Norling.

Låser nu fast väskan

Linda Andersson kan på grund av nackproblem inte ha ryggsäck på sig, så hon har hittat en annan lösning för att inte bli bestulen igen.

– Jag har ett kraftigt slanglås som jag har trätt igenom väskan och cykeln, så det går inte att ta den nu utan flytta på mig också, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer