”Linnéa” är en av de drabbade eleverna på Katedralskolan. Foto: SVT

”Linnéa” är en av de kränkta eleverna: ”Kommenterade tjejers utseende”

Uppdaterad
Publicerad

Två elever och en lärare på Katedralskolan i Lund utreds för kränkande behandling och har blivit avstängda. ”Linnéa” är en av de drabbade eleverna.

– De kommenterade tjejernas utseende och att man inte var lika smal som de andra tjejerna. Det har också varit kommentarer om folks funktionsvariationer, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Under torsdagen uppdagades det att två elever och en lärare blivit avstängda från gymnasieskolan Katedralskolan i Lund på grund av pågående utredningar kring kränkande behandling och trakasserier.

– Folk i min klass har lagt upp nazistiska skämtbilder i olika grupper i sociala medier. Även kommunistiska Gulag-skämt och kvinnoförnedrande skämtbilder har förekommit, säger ”Linnéa”, som själv blivit drabbad, till SVT Nyheter Skåne.

Grov jargong i klassrummet

”Linnéa” berättar att kränkningarna pågått sedan hon började på skolan men att de eskalerat under den senaste tiden. Även i klassrummet har jargongen varit grov.

Har lärare haft möjlighet att ingripa? 

– Nu vet jag inte hur mycket de hört. Men det finns tillfällen då de hört och borde ha sagt till, säger ”Linnéa”.

Har även lärare använt ett sådant språk? 

– Nej. Det har varit mellan eleverna. 

Ville inte gå kvar

Trakasserierna har varit kända av skolledningen en tid, nyligen blev också bilderna kända. Det ledde till att två elever stängdes av.

– På sommarlovet ville jag inte gå kvar. Men nu när jag kommit tillbaka upplever jag att skolledningen hanterat det så himla bra. Vi har en rektor som tar det på stort allvar, berättar ”Linnéa”.

– Nu är stämningen på skolan jättespänd. Det är en massa olika läger, och vissa pratar inte längre med varandra,

”Hoppas de reflekterar”

En av de händelser som utreds är Hitlerhälsningar på skolgården. ”Linnéa” konstaterar att det trots allt handlar om ungdomar:  

– Jag tror inte att de är nazister, de tycker att det här är roliga skämt. De är unga och förstår inte var gränsen går. Det bästa som nu kan hända är att de reflekterar och tänker över vad de gjort. Jag hoppas det kommer att leda till en förändrad stämning på hela programmet.

Fotnot: ”Linnéa” heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kränkningar på Katedralskolan

Mer i ämnet