– Detta är ett komplement vi ska använda när vi måste, säger begravningsentreprenören Jimmy Serler Foto: Hans Larsson

Livestreamad begravning på nätet – ny lösning i coronatider

Publicerad

Coronautbrottet har redan börjat påverka våra begravningsritualer. I Malmö erbjuds nu livestreamade begravningar över nätet – en ny tjänst för den som på grund av sjukdom, hög ålder eller karantänsbestämmelser inte kan eller bör vara fysiskt närvarande vid själva akten.

– Syftet är givetvis inte att ersätta den traditionella begravningen. Detta är ett komplement vi ska använda när vi måste, en ”näst bästa-lösning” helt enkelt, säger begravningsentreprenören Jimmy Serler som varit med och utvecklat konceptet.

Tekniken är enligt honom ”busenkel”; en vanlig mobiltelefon placeras i lokalen och direktsänder akten via begravningsbyråns hemsida. Han understryker att målet inte är att skapa vare sig stor filmkonst eller vimmelreportage från sorgehögtiden.

Metoden redan använd två gånger

– Fokus ligger helt på prästen eller begravningsförrättaren, inte på övriga närvarande. Själv ser jag helst att det förblir en direktsändning och inte en videofilm som ska sparas. Det handlar om en möjlighet att ta ett sista farväl under så värdiga former som möjligt.

Metoden har redan använts vid två begravningar i Malmö, båda gångerna som en direkt följd av det pågående coronautbrottet.

– I det ena fallet handlade det om en familj som behövde vara försiktig för att undvika smitta. I det andra om en kvinna bosatt i USA som till följd av de stängda gränserna inte hade möjlighet att resa hem och ta farväl av sin mor, berättar Jimmy Serler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.