Foto: TT

Stortorget får ljudsensorer – känner igen skottlossning

Uppdaterad
Publicerad

Ljudsensorer som uppfattar ljudet av en skottlossning ska installeras på Stortorget i Malmö, uppger polisen. Förslaget har godkänts av länsstyrelsen i Skåne.

Sedan tidigare finns ett tillstånd för kameraövervakning på Stortorget. När tillståndet nu skulle förnyas lämnade polisen in ytterligare en ansökan om att också installera ljudsensorer på platsen.

Riktar om kameran

Sensorerna, som reagerar på skottlossningar, skickar inom några sekunder signaler till kamerorna som då riktas mot ljudet.

– Vi får en direkt varning att något händer på platsen, säger Mats Karlsson områdeschef vid Malmöpolisen.

Så småningom kommer polisen ansöka om mikrofoner på fler platser i Malmö som i dag kameraövervakas, enligt Mats Karlsson.

– Detta är den första centrala platsen i Sverige. Vi kommer att lägga till det i alla våra platser där vi har kameraövervakning. Vi håller på att skissa för fullt, säger han.

Endast skottlossningar

Mikrofonerna uppfattar inte samtal mellan personer, utan är anpassade så att de enbart uppfattar skottlossningar.

– Skjutningarna är det allvarligaste vi har. Min förhoppning är att vi ska kunna få in höga skrik och andra höga ljud som uppstår när någon är i fara.

Polisen i Malmö har även fått förlängt tillstånd för kameraövervakning på Stortorget. Tiderna för inspelning har utökats och kamerorna kommer att övervaka från klockan 20.00 på helgerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.