• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Lars-Ingvar Ljungman är Moderaternas förbundsordförande i Skåne. Foto: TT

Ljungman: ”M måste sluta med internt krypskytte”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna förbereder sig på en ”katastrofmätning” från SCB och M-ledaren Anna Kinberg Batra möts åter av missnöje och rykten om avgångskrav. Förödande, anser moderatordföranden i Skåne.

– Vi måste sluta hålla på med internt krypskytte mot varandra. Fokus måste vara att diskutera politiken och dess innehåll, säger han till TT.

Ljungman förstår att moderater känner sig pressade av dåliga opinionssiffror, en rad mätningar har visat på sjunkande stöd.

LÄS MER: M-topp kräver Anna Kinberg Batras avgång

Partiet räknar med att SCB:s halvårsvisa stora mätning, som kommer på torsdagen, ska bekräfta ett ”katastrofläge” vad gäller väljarstöd.

Rannsakning krävs

– Det är en bakgrund. Men man gör det väldigt lätt för sig om man lägger skulden på en enda person. Det är många som borde rannsaka sig själva för vad vi gjort och inte gjort för att hamna i den här situationen, säger Ljungman.

LÄS MER: Bakom kulisserna på M-krisen

Han misstänker också att snöda, personliga intressen ligger bakom kritiken mot partiledaren.

– Jag tolkar en del av det som att man är rädd om sina egna uppdrag, sin riksdagsplats eller kommunalrådsplats och då gör man det väldigt enkelt för sig genom att lägga över all skuld på någon annan.

Inte nöjda

Han säger att det skånska perspektivet är att man inte är nöjd med opinionsmätningarna.

– Men det finns inga krav, från ett skånskt perspektiv, att partiledaren ska avgå, säger Ljungman och pekar ut centrum för sådana tankar till Stockholmsområdet.

Ingen av de två förbundsordförandena i Stockholm vill kommentera Ljungmans kritik.

En förtroendekris

Partiet är sedan lång tid inne i en negativ spiral och behöver en ”game changer”, säger statsvetaren Tommy Möller. Men om byte av partiledare är det som hjälper är osäkert.

– Om det nu är så att man vill byta partiledare så tänker man väl att det i alla fall inte kan bli sämre. Om det fungerar vet man ju inte, säger han.

LÄS MER: Moderaternas väg från valförlust till opinionskris

– Partiet är helt klart inne i en förtroendekris, och problemet för Moderaterna är att det råder stor osäkerhet kring vad partiet står för. Och det har ju inte underlättats av de rejäla svängningarna under Anna Kinberg Batras tid, där omsvängningen kring Sverigedemokraterna var den största, säger Möller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer