Ljusare framtid kan vänta ålen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 40 års nedgång kan den utrotningshotade ålstammen nu vara på väg mot en liten återhämtning.

Det är ovanligt många ombord på den lilla båten som ska släppa ut ynglen. Förutom två ålafiskare finns här några av de 340 000 glasålsyngel som fångats i England och sedan simmat i karantän i tio veckor innan de nu är färdiga att släppas ut i Ringsjön.

Förhoppningsvis ska de sedan undvika gäddor och kraftverkstubriner och ta sig ända till Sargassohavet och sedan, om några år, kanske deras avkommor hittar tillbaka just hit.

Det är sjätte året som länsstyrelsen Skåne sätter ut ålyngel för att stärka ålbeståndet. 8 miljoner har det blivit hittills. Och kanske har det bidragit till att det ser lite ljusare ut för den utrotningshotade fisken.

– Hjälps alla åt så tror jag att effekterna kommer att märkas, säger Johan Wihlborg, ålafiskare.

En stor andel av den ål som fångas här i Ringsjön får skjuts med lastbil och släpps ut i Rönne å, efter den sista kraftverksturbinen i Klippan. Forskare har sedan kunnat spåra och se att den inplanterade ålen tar precis samma simtur över Atlanten som de yngel som själva hittat hit.

– Det viktigaste är att få ålen till Sargasso och att vi hjälps åt hela vägen, säger Johan Wihlborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.