En vattenfladdermus som fångats vid Hovdala slott. Foto: Fredrik Svenningsson

Ljuset är största hotet mot fladdermössen

Publicerad

Hovdala slott utanför Hässleholm är ett paradis för fladdermöss. Här pågår just nu ett projekt för att ta reda på mer om vad som påverkar deras livsmiljöer. Det största hotet är sannolikt den växande bristen på mörker.

– Det kanske kan hända att våra ekosystem och världen klarar sig bra utan fladdermöss, men utan mörker klarar de sig inte, säger Jens Rydell, fladdermusforskare och delaktig i projektet vid Hovdala slott.

På slottsområdet ligger flera gamla byggnader där fladdermössen bor. Foto: Fredrik Svenningsson

Paradis för fladdermöss

Det finns 19 olika fladdermusarter i Sverige, nästa alla kan man hitta vid Hovdala slott utanför Hässleholm. Sedan 2016 genomför Jens Rydell ett lokalt naturvårdsprojekt vid slottet. I det ingår bland annat att inventera vilka fladdermusarter som finns här och att upprätta en handlingsplan för att bevara dem.

– Detta är ett paradis för fladdermöss. Här finns lövskog, vattendrag och gamla kulturmiljöer. Det är så bra det kan bli.

Skogsdungarna kring Hovdala är en idealisk miljö för fladdermöss. Här finns de flesta av Sveriges 19 arter. Foto: Fredrik Svenningsson

Här finns också mörker. Det är något som är en allt större bristvara i bebodda trakter, enligt Jens Rydell. Fasadbelysningar och annan utomhusbelysning sätts upp för att det ska se trevligt ut eller öka människors trygghet. Men för fladdermössen är det allt annat än trevligt.

– Hälften av alla djur på jorden är nattdjur. De hatar ljus och är rädda för ljus i samma grad som vi är rädda för mörker.

Jens Rydell sätter upp ett av fångstnäten i en skogsdunge vid Hovdala slott. Foto: Fredrik Svenningsson

Även insekter påverkas

En del av fladdermusarterna som finns vid Hovdala skulle till exempel aldrig flyga över en belyst väg.

– I tätbefolkade områden som Skåne leder allt ljus till att fladdermössens miljöer fragmenteras.

Även nattinsekter, fladdermössens mat, påverkas av ljuset.

– Man märker en kraftig minskning av nattinsekter. Detta är en stor fråga under uppsegling där fladdermössen kan bli galjonsfigurer i kampen för att rädda mörkret.

– Ett fångstnät ska man sätta upp där fladdermössen vet att det absolut inte finns nåt hinder. Då är de inte så vaksamma och chansen finns att de flyger in i nätet, säger Jens Rydell. Foto: Fredrik Svenningsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.