Det finns en brist på yngre lärare i i stort sett alla värmländska kommuner. Foto: TT

”Lojala lärare får inte samma löneutveckling”

Publicerad

Ett vanligt sätt för lärare att få upp lönen har länge varit att byta skola. Men sen två år tillbaka får rektorer i Malmö inte ge högre lön till en lärare som kommer från en annan Malmöskola.

Facket är kritiskt och menar att detta kan leda till att ännu fler lärare flyr yrket.  Åsa Fahlén är ordförande på Lärarnas Riksförbund.

– Det kan betyda att lärare som är lojala med sin arbetsgivare inte får samma löneutveckling som om de istället byter arbetsgivare. Raka motsatsen till en god personalpolitik alltså. Det är under all kritik.

Vad innebär det när rektorer ska nyrekrytera?

– Risken är uppenbar att man inte får den som passar bäst för jobbet och kanske inte ens har rätt behörighet. Ytterst går det alltså ut över eleverna.

LÄS MER: Lojala lärare får lägre lön

Får medhåll

Fackförbundet för skolchefer och rektorer håller med. Matz Nilsson är ordförande på Sveriges skolledarförbund.

– Det här är ett föråldrat sätt att se på lönebildning att man sätter ett tak. Vi behöver ännu fler som söker till lärarutbildningen, ännu fler som stannar kvar i lärarutbildningen, ännu färre som hoppar av utbildningen. Vi måste sända rätt signaler och detta är inte rätt signaler, säger han.

Principen om att den lärare som söker jobb på en annan skola i staden inte får högre lön på den nya skolan har funnits i Malmö i två år.

Malmös grundskoledirektör Anders Malmquist försvarar beslutet att skärpa rutinerna för rektorernas lönesättning.

– Vi måste se till elevernas bästa. Det gynnar ju inte eleverna att ha ett system där man måste byta lärare hela tiden. Och det är dessutom så att lärarlönerna går upp betydligt mer än budgeten ökar. Så det här är ett problem för alla Sveriges kommuner att möta den här löneutvecklingen vi har på lärarområdet just nu.

LÄS MER: Tusentals lediga jobb inför skolstarten

”Arbetsgivare har ansvar”

Sveriges kommuner och landsting är en medlemsorganisation för alla kommuner och förhandlingschef Niclas Lindahl förklarar i ett mail deras hållning i frågan:

”Alla arbetsgivare har ett ansvar för att ha en sammanhållen lönepolitik. Det innebär bl a att ha en lönestruktur som är tydlig och transparent, som hanterar olika yrkesgrupper i förhållande till varandra, men också löneläget inom yrken. Som kommun är man en arbetsgivare, och måste behandla helheten, oavsett om yrkesgrupperna är spridda över flera enheter. ”

Enligt facken kan effekten av detta bli att lärare söker sig bort från kommunala skolor till friskolor, att lärare börjar jobba i andra kommuner eller att de helt lämnar yrket. Matz Nilsson på Sveriges skolledarförbund tycker att beslutet sänder fel signaler till lärarna.

– Det är en kartellbildning som är improduktiv. Jag tror snarare att det får motsatta konsekvenser. Man sänder signalen till lärare och skolledare: vill du ha högre lön så byt arbetsgivare. Stanna inte hos oss. Då får det direkt motsatt effekt vad man har förväntat sig. Bristen är som störst nu på lärare och skoleldare och den kommer bara öka de kommande åren.

”Bra löneutveckling för lärarna”

Men från Malmö kommun försvarar man den nya principen och menar att det visst finns möjligheter att få högre lön:

– Jag tror inte man behöver oroa sig för tittar man generellt på löneutvecklingen för lärarna i Sverige så är den bra för närvarande och på de skolor i Malmö där vi har särskilt stora utmaningar där har vi både högre ingångslön och vi har dessutom ett större utrymme i lönerevisionen att fördela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.