Många Lommabor samlades på måndagkvällen för att protestera mot kommunens planer. Foto: Firas Razak

Lommabor i manifestation för flyktingfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

På måndagkvällen samlades boende i Lomma och Bjärred till en manifestation mot Lomma kommuns planer på att säga upp hyreskontrakten för flyktingar som bott i kommunen i två år eller mer.

En av initiativtagarna till manifestationen är Bjärredsbon Rune Nilsson.

– Vi vill ställa upp och ställa oss bakom den lista som kommunens rektorer skrivit. Vi tycker att man bör sätta barnen i centrum och vi tycker att Lomma kommun är en rik kommun, som borde kunna lösa det här, säger Rune Nilsson, till SVT Nyheter Skåne.

När SVT Nyheter Skåne besökte mötet på måndagkvällen säger Dania Mustafa att hon inte känt till att de måste flytta efter två år.

Dania Mustafa kommer ursprungligen från Syrien. Foto: Firas Razak

– Ingen har berättat det här för oss, att vi måste lämna lägenheten efter två år. På vårt hyreskontrakt står det att det är tillsvidare, säger Dania Mustafa.

På mötet samlades många Lommabor för att ställa frågor och föra fram sina åsikter. Många undrar just om hur hyreskontrakt som är tillsvidare plötsligt kan sägas upp.

Kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M) Foto: Firas Razak

– Där har vi gjort fel. Det är ett av områdena som vi måste bli bättre på, säger Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande.

Rektorerna protesterar

Det var den 19 september som 21 av kommunens rektorer skrev ett upprop till kommunstyrelsen i Lomma. Rektorerna skrev:

”Mot bakgrund av den förhandsinformation vi har fått kring beslut som förväntas fattas i socialnämnden den 30 september kring etableringsstöd för familjer som nu nått tvåårsgränsen i Lomma kommun, vill vi skolledare i kommunen uttrycka en stor oro och förtvivlan. Genom att göra nyanlända familjer med permanent uppehållstillstånd hemlösa, lever vi, Lomma kommun, inte upp till den värdegrund vi säger att vi står för – öppenhet, respekt och ansvar.”

Lommarektorernas upprop ”Vi måste leva värdegrunden”. Foto: Lomma kommun

”Hitta en lösning”

– Vi tycker inte att kommunen ska ta beslut om att säga upp flyktingfamiljernas kontrakt, utan istället hitta en lösning till det här så att barnen kan gå kvar i sina skolor, säger Rune Nilsson, en av flera privatpersoner som engagerat sig i frågan.

Socialförvaltningen skriver på kommunens hemsida att de fått i uppdrag att ta fram ett förslag till att ”vägleda nyanlända till eget boende”. Förvaltningen skriver: ”Det tillfälliga boende som nyanlända hänvisas till i kommunen föreslås bli tidsbegränsat. Detta innebär att Lomma kommun kommer att arbeta mer aktivt i arbetet med att stödja nyanlända i processen att hitta eget boende.”

SVT har sökt socialchefen i Lomma kommun.

Foto: SVT

Bosättningslagen

Lag (2016:38), Bosättningslagen, innebär att kommuner är skyldiga att ta emot en nyanländ person för bosättning. 

Lagen trädde i kraft den 1 mars 2016. Till skillnad från tidigare innebär den att även kommuner som inte har frivilliga överenskommelser om mottagande, ska ta emot nyanlända människor. Vid fördelning ska hänsyn tas till respektive kommuns förutsättningar. Kommuner med god arbetsmarknad, stor befolkning, lågt mottagande och förhållandevis få asylsökande, ska enligt lagen ta emot fler nyanlända än kommuner med sämre förutsättningar.

Lagen skapades mot bakgrund av det ökade antalet asylsökande flyktingar under 2015–16, bland annat till följd av det syriska inbördeskriget, för att underlätta de nyanländas etablering i det svenska samhället.

Arbetsförmedlingen och Migrationsverket ansvarar enligt lagen för anvisning till landets kommuner. Arbetsförmedlingen anvisar nyanlända som kan ha rätt till etableringsplan. Migrationsverket anvisar kvotflyktingar samt de som inte har rätt till etableringsplan – nyanlända över 65 år, nyanlända med mindre är 25 procents prestationsförmåga och nyanlända som går på gymnasiet.

Lagen innebär en inskränkning av det grundlagsskyddade kommunala självstyret, det vill säga att en kommun sköter lokala och regionala angelägenheter utan statlig inblandning.

Lagen omfattar inte några sanktioner mot den kommun som vägrar att följa den.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.