Invånarna i Lomma är bland de friskaste i Sverige, Bjärredsbon Emelie Karström, 31, tror att det kan bero på att det bor många högutbildade i kommunen. Foto: Johan Nilsson / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lommaborna friskast i Skåne

Publicerad

Invånarna i Lomma kommun är bland de friskaste i Sverige, visar ny statistik från Försäkringskassan.
– Det beror nog på att det bor många högutbildade här som har möjlighet att ta hand om sin kropp, säger Bjärredsbon Emelie Karström.

Efter ett besök på öppna förskolan i Bjärred ska Emelie Karström, 31, bege sig ut på en löptur med dottern Lea i joggingvagnen. Hon blir lite förvånad när hon får höra att Lomma kommun har bland de lägsta ohälsotalen per invånare i Sverige.

– Ja, för det bor ju många äldre här. Samtidigt bor det ju många högutbildade i kommunen och för att de ska kunna orka prestera behöver man ta hand om sin kropp och hälsa, tänker jag. För mig har det alltid varit självklart eftersom jag har varit elitidrottare i fotboll, säger 31-åriga Emelie Karström, som arbetar som lärare och fotbollstränare.

”Få ihop livspusslet”

I förfjol hade den skånska kommunen, med drygt 24 000 invånare, ett ohälsotal – dagar som ersätts av Försäkringskassan via sjukförsäkringar – på 13,7 dagar i snitt per invånare. För 2018 sjönk talet till 13,2, vilket är näst lägst i Sverige efter Danderyd (11,2).

Att många invånare har möjlighet att planera sin egen arbetstid tror Lommabon Magnus Osbäck, 38, spelar in när den skånska kommunen återigen är bland de friskaste i Sverige. Foto: Johan NIlsson / TT

– Generellt tror jag att invånarna i Lomma kommun är aktiva och det gör att man är friskare. Det är många som är i samma skede i livet som småbarnsföräldrar med en aktiv livsstil, säger Lommabon Magnus Osbäck och fortsätter:

– Jag kan även jobba mycket hemma för att få ihop livspusslet. Jag tror även att många andra i Lomma har en stor valfrihet och då kan man styra lite själv när man vill träna exempelvis. Vi bor även bra och har korta avstånd till skola och gym. Det tror jag underlättar.

Friskast och sjukast i Skåne

Visa

Näst Lommas är de friskast i ;

Vellinge – 14,3

Lund – 18,4

Svedala och Staffanstorp – 19,3

Sjukast är de i;

Perstorp – 40,6

Klippan – 36,4

Örkelljunga – 53,4

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer