Louises långa längtan efter jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nästan vart femte ungdom i skåne är arbetslös, enligt siffror från Arbetsförmedlingen. Men det är stora skillnader mellan kommunerna. På vissa håll är ungdomsarbetslösheten bland de högsta i landet.

För många unga innebär tiden efter gymnasiet en ökad frihet, en möjlighet att se världen eller att börja plugga på universitetet. Men så är det inte för alla. På en bänk utanför Arbetsförmedlingen i Landskrona sitter Louise och pratar med en vän. Hon har varit arbetslös fram och tillbaka i två år.

– Det känns inte bra. Det är ju lite skamligt. Är man arbetslös så blir man stämplad som sämre än alla andra, säger Louise Hansen.

Unga utan jobb i Skåne

Hon lever på 3000 kronor i månaden nu, men har tidigare jobbat på en skola och fick ett tag jobb på ett företag via en släkting. Men i Landskrona är hon långt ifrån ensam om att vara arbetslös. Enligt Arbetsförmedlingens månadssiffror för april så är ungdomsarbetslösheten på 26 procent i Landskrona. Det märks på stan, menar Louise.

– Det är ju tråkigt att se att det är så många arbetslösa. Jag vet ju själv hur det känns, säger Louise Hansen, och går in och sätter sig framför datorn i Arbetsförmedlingens lokaler.

Hon loggar in, scrollar bland lediga tjänster och ser vilka nya jobb som hon kanske har en chans att få.

Skillnader mellan kommunerna

Ungdomsarbetslösheten i Landskrona är inte högst i Skåne. I Östra Göinge är arbetslösheten 26,9 procent och allra värst drabbat är Bromölla med 28,5 procent. Bromölla har under perioder varit den ort där arbetslösheten varit högst i Sverige. Minst är ungdomsarbetslösheten i Vellinge, Lomma och Lund.

– Vissa orter har ju drabbats mer av nedläggningar och stora varsel än andra. En del kommuner är i en utveckling från brukssamhälle till en mer utbildnings- och utvecklingsintensiv arbetsmarknad. Om kommunerna inte kommit så långt i den utveckling så påverkar det, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Lägst i Lund

Ungdomsarbetslösheten i Lund ligger på sju procent och har därmed bäst siffror i Skåne, enligt Arbetsförmedlingen. En av människorna bakom statistiken är 20-åriga Josefin, som efter gymnasiet vikarierade på en förskola. Hon fick mersmak och vill fortsätta.

– Jag har sökt jobb i över ett år. Jag är bara barnskötare och behöver mer utbildning om jag ska bli förskolelärare. Jag har sökt in nu och hoppas komma in på utbildningen till hösten, säger Josefin Gustafsson när Sydnytt träffar henne på ComUngs lokaler i centrala Lund.

ComUng är en satsning från Lunds kommun och Arbetsförmedlingen där unga kan få hjälp att komma i arbete eller utbildning. Representanter från Arbetsförmedlingen, socialförvaltningen och andra delar av kommunens verksamheter finns på plats under dagtid. På kvällen är det en fritidsgård. Två av tre som kommer till mötesplatsen har antingen fått jobb eller påbörjat en utbildning.

– Det är ju en välmående kommun med universitet och mycket tillgängligt arbete. Men de som inte har jobb eller utbildning blir rätt synliga. Det är inte lätt för dem, säger Eva Ewetz, projektledare för ComUng.

Vid ett bord sitter Josefin Gustavsson och spelar kort med sina vänner.

– Det hade varit jätteskönt att komma ut i arbetslivet igen, säger Josefin. Vissa dagar känner hon sig nedstämd på grund av sin situation.

Skåne hårt drabbat

Arbetslösheten bland ungdomar i Skåne är hög jämfört med riksgenomsnittet. Bara sju skånska kommuner ligger under snittet som ligger på 14,6 procent. Över hela Sverige är Norrland hårt drabbat. Ungdomsarbetslösheten i Blekinge är högst i landet.

– Som arbetssökande måste man ta reda på var jobben finns och överväga om man är beredd att flytta eller pendla. Utbildning kan också vara lösningen, tipsar Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Men vid datorn på Arbetsförmedlingen i Landskorna konstarerar Louise Hansen att det idag inte fanns några nya jobb att söka. De allra flesta jobben kräver mångårig erfarenhet eller är chefsbefattningar som hon inte är aktuell för. Hon packar ihop väskan och går hem för att fortsätta jobbsökandet.

– Det hade betytt jättemycket att få ett jobb nu. Man har ju inte samma frihet när man är arbetslös. När man har ett jobb så är det möjligt att åka utomlands när man vill eller bara ta en fika. Nu klarar jag mig knappt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga utan jobb i Skåne

Mer i ämnet