Hans Ramel är ordförande för LRF Skåne Foto: SVT

Efter torkan – LRF höll stormöte

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har slagit hårt mot skånska bönder. Nu ska Lantbrukarnas riksförbund tillsammans med Länsstyrelsen, banker och spannmålsuppköpare diskutera lösningar.

Under tisdagskvällen hade LRF samlat till möte i Bjuv. I juli annordnades ett liknande möte med fokus på foderbrist, fokuset på tisdagen låg istället på torkans påverkan på växtodling och på ekonomi.

– Bankerna har ju en stor möjlighet att hjälpa till här eftersom vi lantbrukare kommer behöva hjälp med finansiering, vi hoppas på positiva besked, säger Hans Ramel som är ordförande för LRF Skåne.

Ytterligare åtgärder

På mötet fanns också Länsstyrelsen som under sommaren arbetat aktivt för att underlätta för de skånska lantbrukarna.

– Vi har i sommar satt in en särskild krisgrupp som arbetat med ett knippe olika åtgärder, vi tittar på bevattningsförutsättningar och fodersituationen och har bland annat tagit delar av våra nationalparker i anspråk för bete, säger Ola Melin, länsöverdirektör hos länsstyrelsen.

Ola Melin, länsöverdirektör hos länsstyrelsen. Foto: SVT

Hans Ramel är själv lantbrukare och hans skörd av spannmål och oljeväxter har i år varit sämre än på flera år.

– Vad gäller skördeåret 2018 kommer vi komma ihåg det som ett extremår som vi förhoppningsvis kommer kunna lägga bakom oss, säger han.

Lyckat möte

Efter mötet berättade Hans Ramel att kvällen bjöd på flera glädjande besked.

– Framförallt känns det skönt att vi kraftsamlar tillsammans. Både myndigheter, företag och organisationer krong det skånska lantbruket. Bankerna verkar också förstå att det här är en exceptionell situation och visade sig vara beredda på att stötta med likviditet på olika sätt, säger han.

Många stannade också kvar efter mötet för att fortsätta diskussionerna.

– De flesta är kvar och diskuterar med olika branschföreträdare. Det tror jag är något av det viktigaste med ett sånt här möte. Att människor också får chans att prata och diskutera och tillsammans få lite hopp för framtiden, säger Hans Ramel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.