Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
LRF Skåne tycker inte att länsstyrelsen ska invänta DNA-svaret. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT och Jonas Ekströmer/TT

LRF kräver utökad skyddsjakt – länsstyrelsen väntar på DNA-svar

Publicerad

Efter vargangreppet i Arkelstorp under natten mot måndagen vill LRF Skåne se utökad och förlängd skyddsjakt – genast. Men det kommer förmodligen att dröja åtminstone till torsdag innan länsstyrelsen fattar beslut i frågan.

Tre vargangrepp på tre dagar fick länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt i ett begränsat område runt Osby i norra Skåne. Huruvida beslutet om skyddsjakt kommer att ändras efter angreppet i Arkelstorp utanför Kristianstad under natten mot måndagen ska länsstyrelsen ta ställning till i veckan.

– Ifall området ska förstoras är det avgörande att det är samma varg. Är det samma individ kan det mycket väl bli så att vi ändrar området och att tiden förlängs, säger Annelie Johansson som är miljödirektör på Länsstyrelsen Skåne.

Ett hotat djur

Salivprov från bett på fåren i Arkelstorp har skickats iväg för analys – och nu inväntar länsstyrelsen alltså resultatet innan de eventuellt fattar nytt beslut i frågan om skyddsjakt. Annelie Johansson gissar på att provresultaten kommer på torsdag.

Att ni avvaktar provresultaten, kan inte det innebära att vargen kommer undan och hinner skada fler får?

– Jo. Men samtidigt så har ju även djurägaren ett ansvar att se till att man har stängsel och skyddar djuren. Vargen är ju ett hotat djur – det är inget allmänt villebråd – och vi har en skyldighet att säkerställa vargen som art, säger Annelie Johansson.

I klippet ovan berättar Jan Hultgren på LRF Skåne varför han vill att skyddsjakten utökas direkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer