Mer distansundervisning för gymnasister i Lund. Foto: Bernard Mikulic

Lund inför delvis distansundervising på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir från och med torsdag i nästa vecka mer distansundervisning för elever på kommunala gymnasieskolor i Lund. Utbildningsnämnden fattade på fredagen beslutet för att möta den ökade smittspridningen i Skåne.

Nu ska rektorer på gymnasieskolorna bestämma hur varje skola ska kombinera distansundervisning med vanlig närundervisning. Detta ska vara möjligt till den 26 februari.

– Vi har några av Sveriges största skolor och väldigt många elever som pendlar in till Lund från andra kommuner. Med detta beslut kan vi hålla skolorna öppna, samtidigt som delar av undervisningen bedrivs på distans för att glesa ut och minska trängseln i våra lokaler och i kollektivtrafiken, säger ordförande i utbildningsnämnden, Rasmus Törnblom (M).

”Jag känner att det är nödvändigt”

Bland eleverna på gymnasieskolan Spyken i Lund råder delade meningar om distansundervisning.

– Jag känner att det är ganska nödvändigt eftersom andra delar av samhället har börjat anpassa sig, säger Kasper Fjelkestam Frederiksen, som går första året på gymnasiet.

Felix Mattsson, som går andra året, var med när distansundervisning infördes i våras.

– Jag känner att man lärde sig inte lika mycket som i skolan, och man blir trött och seg av att vara hemma så länge, säger han.

Kasper Fjelkestam Frederiksen och Oscar Trinh är elever på Spyken. Foto: Isak Laurell

Elevhälsan tillgänglig

Ansvariga hoppas att man på detta sätt ska glesa ut antalet elever med en tredjedel. Elevhälsan kommer att fortsatt finnas tillgänglig. Elever som behöver stöd kan komma till skolan.

Dagens beslut innebär större möjligheter att göra undantag från distansundervisningen än i våras.

– Vi utifrån från erfarenheterna från våren där vi såg att exempelvis psykiska ohälsan ökade hos eleverna. Därför gör vi annorlunda nu och en omställning till deldistans är den bästa lösningen, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Gymnassärskolan undantas

Gymnasiesärskolan är undantagen från undervisning på distans och kommer att fortsätta med undervisning i skolans lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.