Snart bryts stillheten på Stortorget i Lund Foto: Bernard Mikulic/TT

Påven väntas slå Måns Zelmerlövs rekord

Uppdaterad
Publicerad

När påven kommer till Lund den sista oktober får staden sin största möjlighet någonsin att visa upp sig för hela världen. Just nu pågår förberedelserna för fullt.

Ingen vet hur många som kommer till Lunds gator när påven ska hålla gudstjänst i domkyrkan. Gissningar på allt från 15.000 till 150.000 besökare har hörts. Det är med andra ord inte helt lätt för staden att veta vad man ska förbereda sig på. Johannes Björk är chef för arrangemanget inom Lunds kommun:

– Vår stadskärna har ju egentligen inte kapacitet och nånstans finns det en gräns för när inte folk kan trängas mer. Vi har ju tillsammans med polisen förberett hur vi ska stänga av stan.

Lennart Prytz är ordförande i kommunfullmäktige:

– Jag tror inte vi riktigt har fattat hur mycket detta betyder för många människor. 

Större än Måns

Att köra bil i kärnan av Lund när påven är här är det bara att glömma. Stortorget kommer förvandlas till ett enda stort tv-rum, där besökarna kan följa med i gudstjänsten via storbildsskärmar.

Senast torget fylldes var när Måns Zelmerlöv för ett par år sedan kom hem till stan efter segern i Eurovision song contest.

– Då var det mer än 10.000 här enligt vår och polisens uppskattning. Det var kanske uppemot 13.000-14 000, säger Johannes Björk.

Kungabröllop på medeltiden

Lund har egentligen ingenting med själva värdskapet att göra- det är kyrkans ansvar- men nästan en miljon kronor har avsatts för att hålla ihop staden under besöket. Lennart Prytz:

– Säkerhetsmässigt kommer det att ske en del förändringar men vi kommer inte att pynta staden utan vi visar upp Lund som det är och försöker möta besökarna så att de upplever det positivt.

Troligen hinner stan vila ut innan det finns risk för liknande stormöten i Lund. Lennart Prytz avslutar:

– Historiskt sett så får man nog leta till  när det var kungabröllop på medeltiden när hela engelska hovet kom till Lund. I modern tid finns ingen jämförelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Påven besöker Sverige

Mer i ämnet