Ovanligt många benbrott gjorde att väntetiden blev extra lång på akuten i Lund i helgen. Foto: SVT / TT

Vintervädret ledde till fördubbling av benbrott

Uppdaterad
Publicerad

68 personer med olika typer av benbrott sökte vård på akuten i Lund i helgen. Det ökade trycket gjorde att väntetiden i snitt blev två timmar längre än normalt. Som längst fick en patient vänta i cirka 15 timmar.

Det skånska vintervädret gjorde att ovanligt många människor gav sig ut på olika snörelaterade aktiviteter i helgen. Och för en del slutade vinterpromenaden eller skridskoturen på akuten.

– Akuten i Lund fick ta hand om 68 patienter med olika typer av benbrott. Helgen dessförinnan hade man 35 patienter så det är nästan en fördubbling, berättar Magnus Aspegren, pressansvarig på SUS i Lund och Malmö.

Längre väntetider

Det ökade trycket gjorde också att väntetiden blev längre än normalt.

– Den ökade med i snitt två timmar jämfört med snittet under hela december, från fyra till sex timmar.

Yngre personer mer ute

Halkolyckor är vanligast bland äldre personer, men sedan den skånska vintern slog till i år har många patienter varit yngre än normalt.

– Det kan nog ha att göra med pandemin att göra. De äldre håller sig hemma, medan yngre personer rör sig mer ute nu, säger Magnus Aspegren.

– Tur i oturen var också att vi hade färre covid-patineter inlagda i helgen, så det fanns plats att lägga in de ortopedpatineter som behövde stanna på sjukhuset.

Vintervädret i helgen fick många att bland annat söka sig till Orebacken i Sjöbo:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.