Lundaforskare fälls för fusk – kopierade studenters uppsats

Uppdaterad
Publicerad

En forskare vid Lunds universitet fälls för fusk efter att ha kopierat utdrag ur sina studenters masteruppsats.

Forskaren, som arbetar på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet ska 2017 publicerat en artikel i en internationell vetenskaplig tidskrift. Men artikeln visade sig ha flera likheter med ett annat arbete  – en masteruppsats som skrivits av studenter som forskaren varit handledare för.

Nu fäller nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) forskaren för plagiering. I sitt beslut skriver de att:

”Den anmälda artikeln bygger på samma idé, metod, data och slutsatser som masteruppsatsen och till stor del innehåller direkt kopierade textavsnitt”

Flera figurer ska vara identiska och forskaren ska varken ha refererat eller citerat studenternas uppsats – endast nämnt de i tackordet vilket enligt NPOF inte är tillräckligt.

”Det måste vara solklart vem som skrivit”

Mats Benner, rektorn på Ekonomihögskolan, nåddes av beslutet under måndagen.

– Det måste vara helt solklart vem som skrivit ett material. Studenterna har inte fått ett erkännande för det de har gjort, vi ska göra allt som står i vår makt för att det inte ska upprepas, säger han.

Mats Benner vill inte gå in på vad det fällande beslutet kommer att få för följder för forskaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer