Ludwig Bengtsson Sonesson berättar att hans budskap under mötet kommer vara utsläppen. Han menar att det är viktigt att prata om vilket samhälle som människorna vill skapa. Foto: Privat/TT

Lundaforskare på FN:s klimattoppmöte i New York

Publicerad

Ludwig Bengtsson Sonesson som till vardags är forskare vid Lunds universitet, representerar Sveriges unga på FN:s ungdomstoppmöte om klimatet i New York i helgen.
– Jag hoppas vi kommer ur helgen med ett klart mål om att nå netto-noll utsläpp 2050, säger han till TT.

24-årige Ludwig Bengtsson Sonesson är aktiv i organisationen Push Sverige, som samlar unga som vill se en hållbar värld. Han är verksam vid Lunds universitet där han också jobbar med att visa på hur en framtid utan fossila bränslen kan te sig.

– Vi tittar till exempel på hur litteraturen inom så kallad climate fiction föreställer sig framtiden – och hur den påverkar människor. Och så har vi byggt en utställning över den fossila eran där vi undersöker hur framtidens Sverige ser ut om vi når klimatmålen. Där visas bland annat en oljeplattform gjord av lego och bonuskort för flyg, säger han till TT.

Utsläppen i fokus på mötet

Ludwig Bengtsson Sonesson berättar att hans budskap under mötet kommer vara utsläppen. Han menar att det är viktigt att prata om vilket samhälle som människorna vill skapa.

– Att vi inte släpper ut växthusgaser betyder inte att vi ska leva i en dålig värld. Men om vi inte berättar om det samhället för såväl unga som gamla är det svårt att motivera dem att ge upp vissa beteenden, säger han till TT.

Vad har du för förväntningar på mötena?

–  Det är mycket som kan gå rätt och mycket som kan gå fel. Jag hoppas på ett mål om netto-noll utsläpp 2050 som alla medlemsstater kan stå bakom. Och planer för hur detta ska nås för närtiden. Lördagens ungdomsmöte kommer att ha en mer inspirerande ton – men skicka ett tydligt budskap till måndagens klimattoppmöte om vad som är viktigt för världens unga, säger Ludwig Bengtsson Sonesson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer