Molekylärbilogen Oscar Manouchehrian från Lund får inte resa in i USA och redovisa sin forskning på grund av det nya inreseförbud som president Donald Trump skrivit under. Foto: Jessica Bloem/SVT

Lundaforskare stoppas av USA:s inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Molekylärbiologen Oscar Manouchehrian från Lund kan inte presentera sina senaste forskningresultat vid nästa stora USA-konferens. Orsaken: landets nya inreseförbud som stänger ute människor från sju länder.

Det nya inreseförbudet i USA innebär förutom ett totalt flyktingstopp i 120 dagar, att visum inte kommer att utfärdas till människor med medborgarskap i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. De stoppas från att resa in i landet under en period av 90 dagar.

Beslutet undertecknades i fredags av USA nytillträdde president Donald Trump. Skärpningen drabbar tusentals svenskar, såväl vanliga besökare, idrottsmän, politiker och forskare som förhindras att delta i viktiga projekt.

Får inte få visum

En av dom är molekylärbiologen Oscar Manouchehrian från Lund, som inte kan presentera sina senaste forskningsresultat i USA på grund av beslutet. Han har en pappa som kommer från Iran och dubbelt medborgarskap. Därmed kan han inte få visum i tid för att delta vid en stor konferens om ögonsjukdomar som hålls i Baltimore i USA i maj.

– Det är ju ganska overkligt att jag som forskare på ett labb i Lund inte kan presentera mina resultat för att min pappa kommer från fel ställe. Och medborgarskapet i Iran har man hela livet, det kan man inte avsluta.

Missar forskningskonferensen

Han lämnade in sin visumansökan och bokade biljetter strax före det att president Donald Trumps skrev under de nya direktiven, och konferensen hålls efter 90-dagarsperioden.

– Men det är bara fyra dagar efter att perioden möjligtvis är över och förra året tog det en månad att få visum till USA, säger Oscar Manouchehrian.

Forskningen kommer att lida skada av det nya inreseförbud, menar han:

– Det kommer nog att påverka mina chanser till kontakter i USA och därmed forskningsutbytet Det gäller nog många forskare i världen, med så att säga ”fel” bakgrund, säger Oscar Manouchehrian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.