Forskning från bland annat Lund visar att Antarktis växer på höjden. Foto: Ola Eriksson / Polarforskningssekretariatet

Lundaforskare studerar växter i Arktis

Uppdaterad
Publicerad

Arktis växer på höjden. Den tidigare karga naturen med lågvuxna gräs, örter och buskar har fått sällskap av mer högresta växtarter som sprider sig och tar över i området, visar forskare från bland annat Lund.

Det är det varmare klimatet som är huvudorsaken, enligt en ny internationell studie där forskare vid flera svenska universitet deltagit.

Studien, där forskare vid Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet samt Umeå och Göteborgs har deltagit, visar att vegetationen i Antarktis blir högre.

– Det unika med den här studien är att vi kan visa att ökningen av vegetationens höjd inte är något som sker på några enstaka platser, utan något som sker unisont i stora delar av Arktis, säger artikelns huvudförfattare Anne Bjorkman vid Senckenberg forskningscenter för biologisk mångfald och klimat i Frankfurt, Tyskland.

Temperaturerna ökar

Temperaturerna i Arktis har i genomsnitt ökat med över en grad över de tre årtionden som studien pågått, vilket är betydligt snabbare än genomsnittet för resten av planeten.

Men den lummigare vegetationen på Arktis är långt ifrån positiv.

– Dessa vegetationsförändringar kan på lång sikt ha negativa effekter på den biologiska mångfalden och tundrans förmåga att lagra kol, säger Johan Olofsson, universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer