Per Jonsson, till vänster, under hans besök på Panzisjukhuset, där han träffade Denis Mukwege (till höger), som nu tilldelas Nobels fredspris. Foto: Privat

Lundaläkare om Mukwege: ”Han är en hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

Per Jonsson är distriktsläkare i Lund. 2009 var han på studiebesök hos Denis Mukwege i Kongo. På fredagen tilldelades Denis Mukwege Nobels fredspris.

– Han är en hjälte. Jag blev jätteglad över att han äntligen tilldelades Nobelpriset, säger Per Jonsson.

Denis Mukwege är läkare och har ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att hjälpa offren för sexuellt våld i Kongo-Kinshasa. Han och hans team har behandlat tusentals offer

Besökte sjukhus

Per Jonsson besökte Panzisjukhuset, där Denis Mukwege arbetar, under en vecka 2009. Han var där på studiebesök tillsammans med Läkarmissionen, som är med och finansierar sjukhuset.

– Han är en fantastisk gynekolog. Det är fruktansvärt med det sexuella våld som används i många länder, och jag hoppas att det här priset gör att man börjar prata mer om det. Denis Mukwege vill gärna lyfta orsakerna till det sexuella våldet, och inte bara effekterna, säger Per Jonsson.

Träffade i Sverige

Han har även träffat Denis Mukwege när han varit på besök i Sverige.

– Jag blev jätteglad över den här nyheten. Och det är bra att det inte bara är hans gärning som lyfts, utan även det hemska han jobbar med, säger Per Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.