Hanna Gunnarsson (V) åtalas för uppvigling. Foto: SVT/Lunds kommun

Lundapolitiker åtalas för uppvigling

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Gunnarsson (V) åtalas för uppvigling efter att på Twitter uppmanat att riva ner SD-affischer, menar åklagaren.

Lundapolitikern Hanna Gunnarsson (V) skrev på Twitter i augusti förra året: ”Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon” och länkade till en artikel som handlade om affischer i Sverigedemokraternas valkampanj.

Bakgrunden var en kampanj i Stockholms tunnelbana där Sverigedemokraterna bad om ursäkt till gästande turister: ”Sorry about the mess here in Sweden, we have a serious problem with forced begging”. Kampanjen möttes av kraftiga reaktioner.

Kritik mot SD-kampanj

Enligt chefsåklagare Pernilla Åström har Hanna Gunnarsson med den tweeten uppmanat till brottslig handling.

– Det är ett brott att förstöra andras egendom. Men i det här fallet är det också ett angrepp mot demokratin att uppmana till att förstöra sådant som andra vill förmedla, och det gör det hela mer allvarligt, säger Pernilla Åström.

I förhör förnekar Hanna Gunnarsson brott. Hon har då sagt att hon uttryckt en åsikt och inte höll med det budskap som förmedlades i SD:s kampanj.

Det var Sverigedemokraten Ted Ekeroth (SD) som anmälde Hanna Gunnarsson förra året.

SVT Nyheter Skåne har vid upprepade tillfällen sökt Hanna Gunnarsson och hennes advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot SD-kampanj

Mer i ämnet