Lundapolitikern Carl Gustaf Jönsson säger till SVT Nyheter Skåne att det inte går att lita på kommunens enkät. Foto: Emil Langvad/TT

Lundapolitiker om fusket: ”Inte helt säkert att jag har gjort det”

Uppdaterad
Publicerad

Lundabor har kunnat tycka till om arkitekturen på ett framtida kongresscentrum i en enkät på kommunens hemsida. Byggnationen har skapat reaktioner, inte minst hos politiker i FNL (förnya Lund).

Sydsvenskan kunde i en granskning avslöja att FNL-politikern Carl Gustaf Jönsson uppmanat lundabor till att fylla i kommunens enkät mer än en gång. Enkäten handlar om det framtida bygget av ett kongresscentrum. Politikern ska ha gjort det i en grupp på sociala medier, även där skriver han att han fyllt i enkäten flera gånger för att få ett mer representativt urval.

Men när SVT Nyheter Skåne pratar med Carl Gustaf Jönsson (FNL) svarar han att det inte är säkert att han fyllt i enkäten flera gånger.

– Det är fritt fram för människor att fylla i enkäten flera gånger om man vill. Det är ingen manipulation och man ljuger inte. Det är inte helt säkert att jag har fyllt i enkäten flera gånger, för det är ju ett systemfel som inte går att lita på.

På fredagen avslutades kommunens dialog med lundaborna. I en enkät på kommunens hemsida har de kunnat tycka till om tre arkitektförslag till den framtida kongressanläggningen. Kommunen har beslutat att inga svar kommer att användas då det är svårt att avgöra vilka synpunkter som kommer från lundaborna och vilka som fyllts i av Carl Gustaf Jönsson.

– Det hade varit bättre om svaren visade på det motstånd som finns, vilket jag tror är stort. Men sen har svaren på enkäten inte någon som helst avgörande betydelse för bygget, säger han.

Carl Gustav Jönsson har tidigare varit ordförande i kultur- och fritidsnämnden och politisk sekreterare för FNL. I dagsläget är han ledamot i kommunfullmäktige och i kommunfullmäktiges valberedning.

Styrelsemöte väntas

Partiet FNL ska diskutera händelsen.

– Vi som parti står inte bakom att man fuskar, det är helt främmande för oss. Hans agerande kommer att diskuteras i ett styrelsemöte imorgon. Vi har inom partiet jobbat väldigt mycket med medborgarinflytandet och något sådant här gynnar inte våra ståndpunkter. Därför ser vi väldigt allvarligt på detta, säger Börje Hed, vice ordförande i byggnadsnämnden.

Vad kommer hända härnäst?

– Det är ju partiet som nominerat honom. Partiets styrelse kommer att ta en diskussion och komma fram till ett ställningstagande, säger vice ordförande Börje Hed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer