Christoffer Brinkåker (SD) sitter i kommunfullmäktige i Lund, men har nu ombetts att lämna partiet. Foto: Emil Langvad/TT

Lundapolitiker spred högerextrema inlägg

Publicerad

Christoffer Brinkåker (SD), som sitter i kommunfullmäktige i Lund, har spridit högerextrema inlägg på sociala medier. Det framkommer av en granskning som Kvällsposten gjort ihop med Expo. Sverigedemokraterna har uppmanat Brinkåker att lämna partiet.

Christoffer Brinkåker har bland annat delat ett inlägg gjorda av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens ledare i Dalarna. Han även svarat på inlägg gjorda av högerextrema tidskriften Fria tider.

Utöver det har han delat ett inlägg från en förintelseförnekare som kandiderade för högerextrema Alternativ för Sverige i riksdagsvalet 2018. Han har även skrivit ett inlägg på Twitter där han skulle ”bli åtalad för hets mot folkgrupp” om han sa vad han tyckte.

– Så länge som lagparagrafen befinner sig i sin nuvarande form [lagen om hets mot folkgrupp, Kvällspostens anm.] säger jag ingenting om saken. Du vill väl inte uppmana mig till lagbrott? säger Christoffer Brinkåker till Kvällsposten.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustaafsson skriver i ett mejl till tidningen att man i enlighet med sina riktlinjer uppmanat Christoffer Brinkåker att lämna partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.