Studenterna på livsmedelsprogrammet vid LTH, Anna Nieto, Shubha Vasavaba och Olivia Ardbab, visar upp chipsen de lagat på spad frånn bönor och kikärtor. Foto: Per Carlsson

Lundastudenter gjorde chips på spad från kikärtor

Uppdaterad
Publicerad

Spad från bönor och kikärtor låter kanske inte så gott men fungerar utmärkt som en ersättning för äggvita. Nu hoppas studenter i Lund på en industriell tillverkning av deras produkt, som fått namnet aquafaba.

Uppdraget fick studenterna på det internationella livsmedelsprogrammet vid Lunds Tekniska Högskola, LTH.

– Vi skulle göra en vegansk produkt som skulle vara utan tillsatt socker och med hög proteinhalt. Så vi valde att göra chips, säger Olivia Arbab, en av studenterna.

Kan ersätta äggvita

Aquafabans främsta förtjänst är att den kan ersätta äggvita.

– Äggvitan har en emulgerande effekt och kan binda ihop livsmedel. Maränger är ett bra exempel där äggvitan kan användas som ett stabilt skum. Och det är samma sak med aquafaban, säger Olivia Arbab.

Hittills har studenterna koncentrerat sig på att få fram en produkt som känns som vanliga chips i munnen. Nu återstår lite finlir för att förbättra smaken.

Få produkter att köpa

Aquafaban har under en tid varit populärt bland veganer. Det har dock inte gått att köpa så många produkter med aquafaba i mataffärerna. Det är detta som studenterna i Lund ser som en affärsidé.

– Vi hoppas att vår produkt ska finnas i hyllan i affärerna inom en snar framtid, säger Olivia Arbab, som tror att livsmedelsindustrin ska nappa på kroken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.