Domprost Kerstin Hesslefors Persson slutar med omedelbar verkan. Foto: SVT

Lunds domprost sparkas för tre miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Domprosten i Lunds pastorat, Kerstin Hesslefors Persson, slutar med omedelbar verkan. Kostnaden för uppsägningstid och avgångsvederlag är tre miljoner kronor.

– Det är också dyrt att ha en organisation som inte fungerar, säger kyrkorådets ordförande Lennart Prytz.

Domprosten slutade med omedelbar verkan den 18 oktober. Hon har uppsägningstid till 18 juni nästa år och sedan ett avgångsvederlag på 24 månader. Hennes månadslön är 70 700 kronor och det innebär att kostnaden inklusive sociala avgifter blir tre miljoner kronor för Lunds pastorat och stiftet, som betalar för två av uppsägningsmånaderna, enligt Prytz.

Kerstin Hesslefors Persson säger att hon gärna arbetat under uppsägningstiden.

– Det står att jag ska ha anpassade arbetsuppgifter, men det betyder inga uppgifter. 24 månaders uppsägningstid är vanligt för en domprost. Jag har ingen tjänst att falla tillbaka på, säger hon.

Slog samman sju pastorat

Enligt Lennart Prytz har domprosten varit en förändringsledare i samband med att sju pastorat slagits samman. Men kritiken från de tidigare självständiga församlingarna har varit hård.

– Jag betonar att det inte finns några oegentligheter bakom att hon slutar, säger Lennart Prytz.

– Vi behöver nu jobba för en samverkan mellan församlingarna. 

Kerstin Hesslefors Persson blev domprost i Lund den 1 januari 2014 och fick uppdraget att genomföra det beslut som fattades i kyrkomötet – Svenska kyrkans motsvarighet till riksdagen – att samfälligheter som den i Lund skulle slås samman till ett pastorat.

– Det är en stor förändring som är pålagd uppifrån. Det har varit roligt och ibland väldigt utmanande  i en organisation som inte var förberedd på en så stor förändring, säger Kerstin Hesslefors Persson.

Lunds pastorat omsätter 200 miljoner kronor per år, enligt Lennart Prytz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.