Hedersdoktorn i fält. Foto: Privat

Lunds nya hedersdoktor – en insektsletare och fossilsamlare

Uppdaterad
Publicerad

En passionerad amatörgeolog och lärare i Eslöv har utsetts till ny hedersdoktor i naturvetenskap vid Lunds Universitet. Peter Cederströms stora passion är skalbaggar, insekter och fossil.

Peter Cederström har arbetat som gymnasielärare i naturvetenskap främst på Bergagymnasiet i Eslöv. Vid sidan av lärarjobbet har han odlat sitt stora intresse för såväl insekter som fossil.

Han har byggt upp en av Skandinaviens största samlingar av skalbaggsarter. Ett samlarintresse som väcktes tidigt.

– På somrarna tog min mor mig och min bror till Kärringön i Bohuslän. Där letade vi strandfynd, flaskpost, snäckor, krabbor och insekter hela dagarna. Ju fler tänder och ju större klor, desto roligare! säger den nyss utnämnde hedersdoktorn, till SVT Nyheter Skåne.

Spår av utdöda hajar

Efter universitetsstudier i Göteborg och Lund och lärarutbildning i Malmö, letade han lärartjänster och hamnade i Eslöv.

–  Jag började utforska området kring Eslöv och Skåne. Det var en guldgruva för skalbaggsletare. Jag visste inte att det fanns så många intressanta skalbaggsarter här!

Foto: Privat

Under de senaste 30 åren har Peter Cederström även skapat en unik samling av svenska fossil. I Skånes berglager upptäckte han den första horndinosaurien i Europa samt tänder från ett stort antal tidigare okända arter av utdöda hajar.

Cederströms fossilfynd har varit av stort värde för fossilforskningen vid Lunds universitet inte minst genom det nära samarbetet med lundageologerna.

Fossila gamlingar i Skåne

Samlingarna har han överallt hemma i huset i Eslöv, en del av dem förvarar han i lådor med fina glaslock. Hemmet är också hans främsta arbetsplats, inte minst sedan han blivit pensionär.

– Jag sitter i tvättstugan och knackar sten. Det blir damm över allt så en gång i månaden måste jag dammsuga hela huset. Garaget är fullt av lådor med stenar som jag ännu inte hunnit knacka rena, säger Peter Cederström.

För närvarande håller han på och sammanställer en grupp trilobiter, ett slags fossila leddjur från skånska berglager som är mer än 500 miljoner år gamla.

Foto: Privat

Utnämningen till hedersdoktor kom som en glad överraskning.

– Det var omtumlande! säger hedersdoktorn, som övervägt om han skulle disputera en dag, men nog alltid känt att tiden inte riktigt räcker till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.