Foto: TT

Lunds universitet får ta del av rekordstöd

Uppdaterad
Publicerad

Cancerfonden delar ut sitt största forskningsstöd någonsin och ger bland annat 77 miljoner kronor till Lunds universitet.

Ett forskningsprojekt som får ta del av rekordstödet handlar om att forska fram ett botemedel för neuroblastom, en cancerform som bara drabbar små barn. Varje år drabbas 15-20 barn av sjukdomen där bara 60 procent av de som får den aggressiva varianten överlever.

Forskaren och läkaren Daniel Bexell och hans forskargrupp kommer att få 800.000 kronor per år, under tre år, för att kunna undersöka sjukdomen.

Forskargruppen får möjlighet att växa

Deras huvudfokus kommer dels ligga på att förstå varför cancertumören blir resistent och inte svarar på cellgifter och dels att förstå hur och varför den sprider sig i kroppen.

Daniel Bexell och hans forskarlag kommer att få 800.000 kronor om året.

– Båda de här processerna kommer vi att undersöka på djupet. Vi vill dels förstå dem bättre och dels kunna behandla dem så att fler patienter överlever, säger Daniel Bexell.

Pengarna kommer innebära att forskargruppen får möjlighet att växa och på sikt kunna ta fram förslag på mediciner som kan komma att testas kliniskt.

– Vi ökar helt enkelt chanserna för att lyckas. Vi är jättetacksamma för Cancerfonden och alla givare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.