Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lungsjuka Saeideh fick inte den vård hon behövde – avled

Publicerad

För tre år sedan kom dödssjuka Saeideh Nazari till Sverige från Iran. För en vecka sedan fick hon sitt uppehållstillstånd efter att ha överklagat utvisningsbeslutet för två år sedan. Men det var för sent för att få den vård hon behövde. I tisdags avled hon, 35 år gammal.
– Det är så hemskt, säger hennes syster Pari Nazari.

Saeideh Nazari led av en obotlig och dödlig lungsjukdom sedan tio år tillbaka. På grund av den, och sitt politiska engagemang, flydde hon från Iran till Sverige. Här hoppades hon på att få en lungtransplantation.

– Hon hade hopp hela tiden, och trodde att hon skulle få hjälp här som hon inte fick i  Iran, säger systern Pari Nazari.

Sjukdomen hon bar på kan bara botas om patienten får nya lungor. Men man kan inte få en transplanterad lunga om man inte har ett uppehållstillstånd.

I ett intyg från en läkare på lungmottagningen i Lund står det:

”Utifrån medicinsk bedömning så uppfyller patienten krav för att utredas för eventuell lungtransplantation. Detta är dock inte aktuellt eftersom patienten inte har permanent uppehållstillstånd i Sverige.”

Fick avslag på asylansökan

Saeideh Nazari fick avslag på sin asylansökan, med hänvisning till att hennes sjukdom inte var av den karaktär som kräver vård i Sverige.

– Det som avgör är om den nödvändiga vården finns i hemlandet, och det bedömde man att det gjorde i det här fallet, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket.

Ärendet överklagades men avslogs i både Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. Saeideh Nazari skulle utvisas.

För sjuk för att utvisas

När Saeidehs tillstånd förvärrades och ett nytt läkarintyg styrkte att hon var alldeles för sjuk för att utvisas, gjorde Migrationsverket en ny bedömning.

– Hon kunde inte åka hem, hon blev alltför sjuk för att kunna genomföra själva resan, säger Fredrik Bengtsson.

Och förra veckan fick Saeideh Nazari sitt uppehållstillstånd.

– Hon har bott hos mig hela tiden för hon behövde så mycket hjälp, säger Pari Nazari.

Familjen ställer sig frågande

I tisdags avled Saeideh på Skånes Universitetssjukhus i Lund, 35 år gammal.

Nu undrar hennes anhöriga varför Migrationsverket inte skyndade sig mer för att ge Saeideh en chans att överleva.

– Det går inte att sätta ett formulär på det här, men generellt utifrån lagstiftning kan man säga att det är väldigt, väldigt svårt att beviljas uppehållstillstånd på grund av ett hälsotillstånd, säger Fredrik Bengtsson.

Fotnot:

Vi publicerar det här med Saeidehs anhörigas godkännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer