Moderaternas gruppledare i Eslöv, Catharina Malmborg, vill fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna och väljer bort Sverigedemokraterna som samarbetspartner. Foto: Privat/SVT

Moderaterna i Eslöv nobbar SD – vill samarbeta med S

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Eslöv vill fortsätta styra med Socialdemokraterna den kommande mandatperioden och väljer bort Sverigedemokraterna som samarbetspartner. 

– Vi gör det för att kommunen ska få ett stabilt styre, säger Bengt Andersson (M).

Moderaterna har haft ett första möte med sin nya fullmäktigegrupp. Nuvarande gruppledare Catharina Malmborg omvaldes och Bengt Andersson valdes till vice gruppledare. De två fick tillsammans uppdraget att inleda samtal med Socialdemokraterna om att ingå ett stabilt majoritetsstyre i Eslöv. 

– Vi har samarbetat med Socialdemokraterna under ett antal mandatperioder och har sett att det varit positivt för Eslöv och dess invånare, säger Catharina Malmborg (M). 

Ekonomiska situationen

Hennes förhandlarkollega Bengt Andersson instämmer. 

– Vi vet att vi kan samarbeta genom att vi provat på varandra. Vi löser det vi ser, säger han.

Varför valde ni bort Sverigedemokraterna?
– Den frågan diskuterades också, men det som fällde avgörandet var det tidigare S-samarbetet och att vi står inför en ekonomisk situation där vi behöver ha en stabil majoritet. Då är detta den väg vi först och främst vill prova.

Enigt fullmäktigegrupp

Bengt Andersson säger att en enig fullmäktigegrupp står bakom beslutet. För Moderaterna i Eslöv var frågan om ett majoritetsstyre viktig. Med konstellationen M + S blir det 25 mandat av fullmäktiges totalt 51 mandat, att jämföras med 24 mandat om M samarbetat med SD.

För att få majoritet krävs ytterligare ett samarbetsparti, kanske i form av Liberalerna som haft den rollen nuvarande mandatperiod.

På många håll i Skåne och övriga landet planerar M och SD att samarbeta. Vad tänker ni om att ni går emot trenden? 

– Vårt vägval beror ganska mycket på att vi började samarbeta med Socialdemokraterna 2010. Vi gör inte detta för att utesluta något parti. Vi gör det för att kommunen ska få ett stabilt styre, säger Bengt Andersson. 

Hur ser ni på posten som kommunstyrelsens ordförande? 

– Vi har precis fattat ett beslut om att vi ska inleda samtal och vill inte föregripa de förhandlingarna. 

”Lättare samarbeta med SD”

Från Sverigedemokraternas ser man det naturligt att Moderaterna för en dialog med Socialdemokraterna, som man regerat med i tolv år. 

– När man sett vad det ger, borde man gå vidare med det andra alternativet, SD och K, säger gruppledaren Fredrik Ottesen till SVT. 

– Valet är Moderaternas, men i deras skor hade jag förutsättningslöst undersökt vad ett samarbete med oss skulle ge. Jag tror att de skulle ha lättare att samarbeta med oss i frågor som rör privata vårdalternativ och även hur den ekonomiska krisen ska hanteras, säger Fredrik Ottesen.

Socialdemokraterna i Eslöv har fått beskedet från Moderaterna under fredagsförmiddagen, och SVT Nyheter söker partiet för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer