Carina Wutzler (M) Foto: Bernard Mikulic

Vellinge inför ”integrationsplikt” från årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Vellingemoderaterna klubbade under onsdagskvällen ett beslut om integrationsplikt. Beslutet innebär att nyanlända som inte uppfyller vissa krav, får indraget bidrag.

Beslutet som togs under kommunfullmäktige under onsdagskvällen innebär i korthet att alla nyanlända ska göra framsteg inom SFI, genomgå en kurs i samhällsorientering och följa de aktivitetsinsatser som finns för att komma i arbete.

Om planerna och aktiviteterna inte följs kan det få konsekvenser såsom indraget bidrag.

– Vi ställer det som ett krav att alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer, ska delta i detta. Om man inte gör det så kan ersättningen dras in, säger Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge kommun.

Obligatorisk samhällskurs

Genom en särskild samhällsorienteringskurs, som ska vara obligatorisk för alla vuxna nyanlända och som ska genomgås inom ett år från det att etableringen inleds, ska varje person examineras genom ett prov. Klarar man inte provet får kursen göras om helt eller delvis.

– Det handlar om samhällsorientering och om svenska lagar och regler som är grundläggande, säger Carina Wutzler.

Beslutet träder i kraft i januari 2018.

– Det här beslutet handlar om att koppla rättigheter till skyldigheter. Man ska fullfölja de planer och insatser som finns och lära sig svenska språket. Det ska finnas tydliga krav på alla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer