Foto: TT

M-ledningen stoppar SD-samarbete i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Moderata partiledningen tar Hässleholmsmoderaterna i örat – det blir inget lokalt samarbete med Sverigedemokraterna, skriver Dagens Industri. Även skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman har fört samtal om situationen i Hässleholm

Hässleholms politiska styre är i rejäl gungning sedan Sverigedemokraterna fällt de rödgröna genom att rösta på Alliansens budget. De rödgröna anser sig inte kunna styra Hässleholm med Alliansens budget och är beredda att ställa sina platser till förfogande om Alliansen med stöd av SD och Folkets Väl vill ta över.

Frågan är nu om Sverigedemokraterna ska släppas in i maktens korridorer på riktigt genom organiserat samarbete med Alliansen i Hässleholm.

Enligt Dagens Industri har Alliansen i Hässleholm fört långt gångna diskussioner om att inleda ett samarbete med Sverigedemokraterna, men nu försöker den moderata partiledningen sätta stopp.

– Vi vill inte inleda samarbete med Sverigedemokraterna, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé till DI.

SVT Nyheter Skåne har sökt Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé och Pär Palmgren (M), oppositionsråd och ordförande för Moderaterna i Hässleholm för kommentarer.

– Du får samma besked som alla andra: inga kommentarer förrän vi har något att berätta, skriver Pär Palmgren i ett sms till SVT Nyheter Skåne.

”Har upplyst dem om policyn”

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman känner inte till om partiledningen har tagit direkt kontakt med moderaterna i Hässleholm i den här frågan men betonar att policyn om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna finns sedan flera år.

– Vi har sedan långt tillbaka en nationell policy om att inte aktivt samarbete med SD. Det är känt även i Hässleholm och jag har också upplyst Hässleholm om att policyn finns, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Lars-Ingvar Ljungman hade kontakt med moderaterna i Hässleholm så sent som under måndagen.

– De har fört diskussioner i ett besvärligt parlamentariskt läge. Nu ska de ha ett medlemsmöte, lyssna på medlemmarna och så småningom presentera ett förslag. Men deras förstahandsalternativ är inte att samarbeta med SD, säger Lars-Ingvar Ljungman.

Varken Tomas Tobé eller hans pressekreterare vill kommentera uppgifterna för SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet