Eric Berntsson (SD), blivande kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bromölla. Foto: SVT

Maktskifte i Bromölla – slutet på en S-era

Publicerad

Den skånska kartan har bytt färg efter valet och det sista röda fästet i Skåne har fallit.
Bromölla har styrts av Socialdemokraterna sedan kommunen bildades på 1970-talet. Efter nyår tar Sverigedemokraterna över och högt på agenda står ett mångkulturellt bokslut över vad invandringen kostar Bromölla.

– Det har vi lovat väljarna, säger Eric Berntsson (SD), blivande kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bromölla.

Han har lämnat ett fabriksarbete för att bli heltidspolitiker. Han säger att många förväntar sig stora förändringar men att det kommer att ta tid.

– Det kommer inte att gå så fort att göra förändringar i kommunen, säger Eric Berntsson.

”Vill ha regimskifte”

Socialdemokraterna har styrt Bromölla i närmare 50 år. Den senaste mandatperioden med stöd av andra partier. Sverigedemokraterna fick stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Alternativet.

– Våra väljare vill ha ett regimskifte så det var därför som vi röstade fram det största oppositionspartiet till makten, säger Stig Gerdin, gruppledare för Alternativet.

Han lovar dock inte att stödja SD framöver.

– Vi hoppar från tuva till tuva. Vi är varken röda eller blå utan kommer att rösta för det förslag som vi tycker är bäst för Bromöllaborna, säger Stig Gerdin med tillägget att han ser fram emot att hans parti kan bli vågmästare vid omröstningar i kommunen.

Stig Gerdin, gruppledare för Alternativet. Foto: SVT

”Tycker inte man ska sådana bokslut”

Sverigedemokraterna i Bromölla sade i valrörelsen att de ska göra ett bokslut över vad invandringen kostar. Eric Berntsson kallar det för ett mångkulturellt bokslut.

Vad ska ni använda den statistiken till?

– Det får vi se framledes hur vi går vidare med det , säger Eric Berntsson.

Socialdemokraterna tycker inte det är någon bra idé.

– Jag tycker inte man ska ha sådana bokslut. Hur han ska hantera den frågan får stå för honom. Det är ingenting jag tänker förespråka, säger Jenny Önnevik (S), avgående kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bromölla.

Jenny Önnevik (S), avgående kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bromölla Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bromölla

Mer i ämnet