Målet ska vara att den nyanländes utbildning och kompetenser tas tillvara, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen. Foto: TT

Malmö bäst på att ta tillvara högskoleutbildade nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio flyktinginvandrare i Malmö med högskolestudier i bagaget har efter tio år i Sverige ett arbete som motsvarar deras utbildning.

Trots att det är en ganska låg siffra är den högre än i resten av landet.

Många av de flyktinginvandrare som kommer till Sverige har hög utbildning, men efter flera år i landet har de inte jobb som motsvarar deras kompetens. Det visar en sammanställning som fackförbundet Unionen har gjort.

– Det är ett enormt slöseri med kompetens. Målet ska vara rätt jobb, där den nyanländes utbildning och kompetenser tas tillvara, säger Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen.

Malmö bäst bland storstäderna

I Malmö har 85 procent av gruppen med högskoleutbildning ett jobb efter tio år, jämfört med rikets 71 procent. De flesta jobbar dock med annat än de är utbildade för.

– Vi kan se att nyanlända har högre sysselsättningsgrad i storstadsregionerna, särskilt i Malmö, säger Emelie Berg på Unionen.

När det kommer till jobb som motsvarar deras utbildningsnivå är siffran för Malmö dock 42 procent. En siffra som står sig väl jämfört med Stockholm, där motsvarande andel endast är 28 procent. Bland svenskfödda är siffran 93 procent.

– Malmö sticker ut och är bättre än Stockholm när det gäller att få jobb i det man är utbildad i. Men man ska inte glömma att siffran är endast fyra av tio och att andelen är klart mycket högre bland svenskfödda, säger Emelie Berg.

– Så vi har en bit kvar innan vi blir bra på att ta tillvara deras kompetens.

Fler kan få rätt jobb

Varför Malmö är bäst kan inte undersökningen svara på. Men Emelie Berg är övertygad att fler högskoleutbildade flyktinginvandrare kan få rätt jobb.

– Siffran kan höjas med rätt medel. Fler företag borde jobba mer med mentorskap och projekt som vänder sig till invandrare som en del i sin dagliga verksamhet, säger Emelie Berg.

Hon menar att med rätt attityd kan man se fördelar istället för nackdelar.

– Om någon inte pratar så bra svenska kan man istället tänka att det kan vara bra att ta tillvara på deras modersmål som en tillgång i företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.