Foto: Scanpix

Malmö – cykelstad i världsklass

Uppdaterad
Publicerad

Malmö har blivit utsedd till världens nionde bästa cykelstad enligt The Copenhagenize Index 2013, som listat de mest cykelvänliga städerna.

I motiveringen nämns att Malmös styrka är detaljer och stora beslut gemensamt: den stora cykelsatsningen om 420 miljoner kronor över sju år, den lyckade kampanjen ”Inga löjliga bilresor” och namngivning av cykelstråk som gör det lättare att hitta.

– Sjunde plats som cykelstad är glädjande men faktiskt också uppfordrande. Ska vi bli världens mest klimatsmarta stad måste vi sträva efter att bli ännu bättre för cyklisterna, säger Anders Rubin (S), boende- och infrastrukturkommunalråd i ett pressmeddelande.

Listan toppas av Amsterdam före Köpenhamn och Utrecht. Malmö parkerar på en sjunde plats (som egentligen är en nionde eftersom både fjärde och femte plats delas mellan två städer) med Berlin och Dublin närmast bakom sig.

Vid den förra mätningen, 2011, blev Stockholm bästa svenska stad på 13:e plats. Listan toppades även då av Amsterdam och Köpenhamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.