Foto: SVT/arkiv

Malmö högskola har tillgänglighetsbrister

Malmö högskola har brister som gör det svårt med tillgängligheten för studenter och lärare med funktionsnedsättning.

Två arbetsmiljöombud vid institutionen för socialt arbete på Malmö högskola har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Anledningen är att det finns flera brister i byggnaden som gör att det är svårt med tillgängligheten för studenter och anställda med funktionsnedsättning.

– Jag gjorde en anmälan till arbetsgivaren i september förra året men de har inte presenterat någon tidsplan för när de större bristerna ska vara åtgärdade, säger Désirée Annvir, lärare i handikapp- och rehabiliteringsvetenskap på Malmö högskola och tidigare skyddsombud.

Hon tog hjälp av en tillgänglighetskonsult och fann flera brister, bland annat saknas utvändig ramp vid utrymningsdörr och ledstänger i trappor. Balkonger är inte tillgängliga för personer i rullstol och tunga dörrar saknar automatiska öppnare.

Många drabbas på skolan

Det pågår ett ombyggnadsarbete i högskolebyggnaden, som uppfördes 1998, som gör att det är mycket byggdamm och buller.

– Vissa små brister har åtgärdats men det finns ingen tidsplan för när de stora ska åtgärdas, säger Elisabet Apelmo, som är ett av de arbetsmiljöombud som har skrivit anmälan till Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare omgående besvara ett skyddsombuds begäran om åtgärder. Om skyddsombudet inte är nöjd med beskedet kan hen lämna frågan vidare till Arbetsmiljöverket.

– I morgon ska vi ha en möte med ansvarig personal på högskolan och då hoppas vi på ett besked om tidsplanen för så här kan vi inte ha det, säger Elisabet Apelmo.

Hon berättar att huset byggdes 1998 och att det pågår ett ombyggnadsarbete som bidrar att arbetsmiljön på högskolan inte är bra.

– Det är bullrigt och mycket byggdamm. Studenter klagar på att det blir störda när de skriver sina tentor. De med allergier har också problem med allt damm, tillägger hon.

Anmälan till Arbetsmiljöverket handlar däremot om tillgängligheten för studenter och personal med funktionsnedsättning på Malmö högskola i den byggnad som heter Gäddan 8.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer