Malmö-imamens uppmaning: ”Sluta döda varandra”

Uppdaterad
Publicerad

En av Malmös mest tongivande imamer går nu ut och vädjar till unga att upphöra med våld. Han säger att många av offren och gärningsmännen i den senaste tidens mordvåg har anhöriga i hans församling.

Salahuddin Barakat fick nog efter gårdagens mord och skrev ett inlägg på sociala medier som delats till tusentals personer.

”Tyvärr är det muslimska ungdomar som både står för våldet och de som drabbas främst av det. En efter en faller de!”, inleder Salahuddin Barakat sitt inlägg.

Känner många

Imamen Salahuddin Barakat är själv uppväxt i ett av de utsatta områdena i Malmö. Idag är han 35 år gammal och känner till många av de inblandade i de kriminella uppgörelserna. Han har personligen funnits som ett stöd till flera av mordoffrens anhöriga.

Hans inlägg har delats till tusentals. I en intervju med SVT Nyheter Skåne berättar han varför han uppmanar unga muslimer att sluta döda varandra.

– De är muslimer och känner sig som muslimer. De har en respekt för religionen i grund och botten, även om de inte följer den. För många är religionen en väg ut ur kriminaliteten.

– Jag skrev det som en påminnelse, även som en varning. Det här är något stort, något allvarligt.

– Jag förstår utan tvekan att det finns många orsaker till kriminaliteten. Man ska hitta en lösning på dem för att kunna förebygga, men den som har dödat någon har förverkat sin rätt till att man finner ursäkter till dem.

Du skriver att det är muslimer som dödar muslimer. Hur vet du det?

– Det vet den som är uppväxt här i Malmö. Jag bor fortfarande i de här områdena, träffar de här ungdomarna och även förövarna är relaterade till församlingen och till min bekanskap.

Bland de flest positiva kommentarerna på sociala medier finns också kritik mot Salahuddin Barakat för att han blandar ihop religion och kriminalitet.

– Det är en övertolkning av mitt uttalande.  Religionen är inte en väg in i kriminalitet, tvärtom, det är en väg ut ur den.

Har du fått några reaktioner från dem du riktar dig till?

– Faktiskt har jag fått ett antal som har skrivit till mig privat. De  vill ändra sin livsstil och erkänner att de gjort en massa dumheter som de nu vill göra rätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.