Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi gör nu ett försök med att ta fram en organisation för kommunala ordningsvakter som är tänkt att vara ett komplement till polisens trygghetsskapande arbete, säger Katrin Stjernfeldt Jamme (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Firas Razak

Malmö kan få kommunala ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Malmö sällar sig nu till kommunerna som anlitar kommunala ordningsvakter. Under onsdagen ställde sig kommunstyrelsen bakom förslaget att utreda frågan.

Förslaget kommer från Alliansen och Socialdemokraterna har tidigare inte drivit på i frågan men går nu med på en utredning tillsammans med polisen.

– Vi gör nu ett försök med att ta fram en organisation för kommunala ordningsvakter som är tänkt att vara ett komplement till polisens trygghetsskapande arbete. Beslutet bygger på en ännu tätare samverkan med polisen, och samverkan mellan flera aktörer är det som behövs för tryggheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

Andra kommuner före

Kommunala ordningsvakter används i allt fler kommuner för att komplettera polisens arbete och skapa trygghet. Och nu vill Malmö alltså följa efter.

I den utredningen som kommunen gjorts slås fast att ordningsvakter skapar mindre trygghet än till exempel poliser och i områden som redan upplevs som trygga gör de ingen skillnad. Men där det är stökigt kan vakterna hjälpa polisen att lugna ner stämningen.

Kommunen har frågat Polisområde Syd om synen på ordningsvakter. Och polisen säger att ordningsvakter kan avlasta inom begränsade områden, bland annat genom att den sociala kontrollen ökar.

Varit aktuellt förut

Under onsdagen beslutade kommunstyrelsen i Malmö att föreslå fullmäktige att frågan ska utredas i samarbete med polisen. Endast Miljöpartiet var emot och reserverade sig mot beslutet.

Foto: TT

Frågan har varit uppe förut, bland annat fanns den med i den borgerliga alliansens gemensamma valmanifest inför valet 2018. Den gången var intresset från Socialdemokraterna svalt:

– Man riskerar att sätta ordningsvakter i situationer där det behövs polisiära befogenheter, sa kommunalrådet Andreas Schönström (S) då.

Nu kan partiet tänka sig att utreda frågan.

Den 27 februari fattar fullmäktige i Malmö beslut om det blir någon utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer