Foto: TT Nyhetsbyrån

”Malmö känns som ett fängelse – jag vågar inte gå ut”

Uppdaterad
Publicerad

Rashid, som egentligen heter något annat, kom ensam till Sverige från Afghanistan som 16-åring. Tre år senare lever han gömd i Malmö och fruktar för sitt liv.

– Jag brukar säga att en dålig situation är bättre än värre, säger Rashid om att leva gömd med ständig skräck för att bli gripen av polis.

I Afghanistan väntar bara en dödsdom. Det är inte alls ett säkert land, menar han, som konverterat till kristendomen. Han fick beslut om avvisning efter att Migrationsverket gjort bedömningen att han var över 18 när han kom hit för tre år sedan.

Fick hjälp av socialtjänsten

Livet som papperslös tonåring är svårt, och han har fått hjälp av socialtjänsten i Malmö. Här har han också kunnat gå i skolan. Han trivdes bättre här än i den stad han först kom till.

– Tidigare älskade jag verkligen Malmö. Men nu ser jag Malmö som ett mörkt fängelse, säger Rashid.

Vågar inte lämna huset

Han vet ännu inte om polisen är honom på spåren med hjälp av uppgifter som finns hos socialtjänsten. Det var förra veckan som de fem socialkontoren i Malmö fick en begäran från gränspolisen om att bryta sekretess och lämna ut alla uppgifter de har om ett stort antal namngivna personer.

Men Rashid har slutat gå till skolan. Han lämnar inte huset.

”Det är så lätt för dem att utvisa mig”

– Jag är rädd. Inte bara för att röra mig i Malmö. Jag vågar inte åka tåg längre, och jag är rädd för att bli sjuk och behöva gå till sjukhuset.

– Det är så lätt för dem att hitta mig, och utvisa mig. De bryr sig inte om jag dör, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.