445 kilo kyckling som saknade salmonellagaranti kom från Nederländerna. Gränspolisen stoppade också 100 frysta lammkroppar från att levereras till butiken. Foto: Gränspolisen Syd

Malmö stad stoppade halvt ton kött – saknade salmonellaintyg

Publicerad

Efter tips från gränspolisen kontrollerade kommunens livsmedelsinspektörer en köttbutik i centrala Malmö. Handlaren saknade bevis på att 445 kilo kyckling var fritt från salmonella och måste därför skicka tillbaka köttet. 

Det var i samband med kontroll av ett fordon som gränspolisen på Lernacken märkte att förarna saknade korrekt dokumentation av köttet.  

– Så de kontaktade oss. Vid inspektionen märkte vi att det saknades handelsdokument och en garanti på att köttet är fritt från salmonella, säger Nadja Borg Jeizawi, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen i Malmö. 

Köttet ska skickas tillbaka 

Miljöförvaltningen förbjöd därför butiken att sälja köttet i Sverige. Men det togs inte i beslag.  

– Kött som saknar salmonellagaranti får inte säljas i Sverige. Men det finns inte sådana krav i till exempel Tyskland. Så därför kan köttet skickas tillbaka och säljas någon annanstans, säger Nadja Borg Jeizawi.  

En av flera transporter 

Förutom kycklingleveransen har gränspolisen också stoppat en annan skåpbil som skulle leverera till samma köttbutik i Malmö. Skåpbilen innehöll 100 frysta lammkroppar som också saknade korrekt dokumentation. Därför skickades bilen tillbaka till Danmark. 

– Det är dock väldigt vanligt att köttet kommer in i landet ändå. Ofta åker de bara över bron, byter förare och testar igen. 

Enligt Miljöförvaltningen i Malmö är det svårt att hindra olagliga köttransporter från att komma in i landet.  

– Det ligger på handlarens ansvar att dokumentationen är korrekt, säger Nadja Borg Jeizawi.

Den centrala köttbutiken har två veckor på sig att skicka tillbaka köttet. Annars kommer kommunen förelägga med vite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer