Malmö ordnar landets största skateboardtävling

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen startar ”Skate Malmö Street”, landets största skateboardtävling i gatumiljö, som lockar åkare från en rad länder. Både killar och tjejer.

– Malmö har etablerat sig som världsstad för skateboardåkning, säger Gustav Svanborg Edén, samordnare i Malmö kommun.

I de flesta städer ses skateboardåkare ofta som några som stör och förstör. I många länder riskerar de dryga böter för åkning på offentlig plats. Malmö har valt en annan väg.

– Vi har ett långt samarbete med skejtarna i stan, vi ser dem som en resurs som ger staden liv, säger Gustav Svanborg Edén.

Skejttåliga delar av stan

Två gånger tidigare har Malmö kommun arrangerat skejttävlingar i gatumiljö på Värnhemstorget, men i år är det första gången som åkarna använder flera delar av staden.

På fredagen ska de mötas på hemligt ställe och under helgen hålls sedan tävlingar på Värnhemstorget och på torget framför Konsthallen. Där är bänkarna, just med tanke på skateboardåkarna, gjorda av granit. De tål att skejtas på, liksom den upphöjda ”svampen” i mitten.

Åkarna kommer från flera världsdelar, femton killar och femton tjejer. Att det är en jämn könsfördelning mellan de tävlande är också unikt, enligt Gustav Svanborg Edén.

– Vi vill att skejt ska bli så populärt som möjligt och därför gör vi en extra satsning på tjejerna.

Världens bästa skejttjejer

Redan under torsdagen skejtade flera av de kvinnliga åkarna framför Konsthallen i Malmö.

– Perfect spot! tyckte amerikanska Alexis Sabloni, en av världens bästa skateboardåkande tjejer.

Hon tävlar i Malmö mot åkare från bland annat Kanada, Brasilien, England och förstås Sverige. Svenska skejtaren Sara Meurle känner väl till de inresta tjejerna.

– Vi har mötts på många tävlingar runt om i världen.

Nu hoppas bara arrangörerna från Malmö kommun att det inte kommer ännu mer regn under helgen.

– Skejtbrädorna är av trä och tål inte fukt. Så underlaget måste vara helt torrt, konstaterar Gustav Svanborg Edén, och spanar oroligt mot himlen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer